2016-03-08 1285 浏览
食泰國野 我相信十個香港人九個半都會即時諗起 小泰國之稱既九龍城 不過話需如此 論地點 論價格 仲有好多其他選擇今次同友人就黎左旺角 見到佢 阿來其實呢間泰菜店都開左好多年 好多人都識佢最重要係方便 旺角喎!!以一間泰菜店黎講 午餐唔貴 款式眾多 樓面企理乾淨 又唔會太迫 價錢真係幾吸引 起碼一睇就知唔係亂標價先青咖喱雞($68)加蒜蓉包($25)青咖哩望落顏色幾好 材料都好足 質地都夠杰身食落去幾重青檸同埋泰式茄子味 椰子味都算重 不過略為少左d青咖哩香味 蒜蓉包 即叫即烘 好脆口 蒜蓉牛油相當足夠要左半打豬肉沙嗲串燒 ($58)即時爐燒串燒 好香 豬肉亦唔會因為熟透而好"鞋"身 仍然好嫩同有肉汁 沙嗲醬好有麻醬味 好惹味 同塊烘面包好夾因為塊包裁脆內軟 吸晒沙嗲汁之後 啖啖都好香口冬陰公 細 ($68)店員推介要試 調較過後配合返香港人口味唔會太過辣又不失冬陰公既香味佢用既磨菇最令我驚喜 好大條 以為佢用左上海年糕做配料添!!!其餘既有香茅 指天椒 蝦 芫茜等配料如果可以加個白飯已經係好配搭 細碗 2-3個人食都可以 份量都幾足炸蝦餅($68)一個字 「彈牙爽口重蝦味」蝦膠打得

不過話需如此 論地點 論價格 仲有好多其他選擇

今次同友人就黎左旺角 見到佢 阿來

其實呢間泰菜店都開左好多年 好多人都識佢

最重要係方便 旺角喎!!
以一間泰菜店黎講 午餐唔貴 款式眾多
樓面企理乾淨 又唔會太迫

價錢真係幾吸引 起碼一睇就知唔係亂標價先
青咖喱雞($68)加蒜蓉包($25)

青咖哩望落顏色幾好 材料都好足 質地都夠杰身

食落去幾重青檸同埋泰式茄子味 椰子味都算重

不過略為少左d青咖哩香味

蒜蓉包 即叫即烘 好脆口 蒜蓉牛油相當足夠
要左半打豬肉沙嗲串燒 ($58)

沙嗲醬好有麻醬味 好惹味 同塊烘面包好夾

因為塊包裁脆內軟 吸晒沙嗲汁之後 啖啖都好香口
冬陰公 細 ($68)

店員推介要試 調較過後配合返香港人口味

唔會太過辣又不失冬陰公既香味

其餘既有香茅 指天椒 蝦 芫茜等配料

如果可以加個白飯已經係好配搭

細碗 2-3個人食都可以 份量都幾足
炸蝦餅($68)

一個字 「彈牙爽口重蝦味」

蝦膠打得好彈牙 炸粉都好簿身

熱辣辣咁食 再配埋無敵泰式酸甜醬

想繼續食....
2016-03-06