2015-11-29 752 浏览
已經有好耐無去過食泰國菜喇,無住家飯開既小妹,實在嫌棄這個不似秋天的夏天氣候,食欲不振下,欲尋求開胃良方,費事咁無新意,去黎去去就係去旺角,九龍城咁,今日一於衝去尖沙咀搵食!!炸軟殼蟹沙律蟹份量出奇的多,佔了大半碟,柚子用上正宗泰國金柚,配上腰果,蒜片,口感瞬增,配上地道泰式調味汁,酸酸辣辣,感覺很好,超開胃呀,十分好吃!泰之丸(特色生菜包)廚師新主意,係店員強烈推介而試既。有驚喜wo,少少地硬既外層,入面一咬竟然係軟,要小心跌左!丸丸既內容其實係由蝦羔,蝦肉,豬肉所打成,食到好多香料香茅味,口感有點似唔實既肉餅咁,幾特別wo,第度無食過!第二粒,我用生菜包住食,多左份爽口呢!泰式燒豬頸肉出爐豬頸肉,燒到香脆多汁,點上附上的泰式照燒汁,少少辣帶點點酸,肉質細嫩得來有點咬口,完全唔干身,肥瘦厚薄均適中,兩個人輕易吃光光!餐廳播住輕鬆既音樂,令人好relax,開揚設計,地方又好搵,氣氛好好,雖然不大,但環境配合好優美,坐得好舒服,外面榕樹影子,超有置身泰國感覺,濃厚熱帶風情,香港地少見,好似去左旅行呀!
炸軟殼蟹沙律
泰之丸(特色生菜包)
泰式燒豬頸肉

2015-11-23