2010-12-31 26 浏览
前排聖誕節假期,行過香港仔中心,發現之前內部裝修的”泰一”又開番。老實說,之前食過,感覺真係一般。但見門面裝修得幾有聖誕氣氛,所以決定入去試多次。坐底左細心睇下個餐牌,發覺好多之前貼左label(暫停供應)的菜式都賣番哂,咁就真係多番好多選擇 !上菜速度ok (比未裝修之前有效率),先上的是雜錦拼盤,100蚊都唔駛的價錢食咁多款泰式小食,心諗唔難食都收貨架la,點知真係有驚喜,特別是串燒,比之前改良左好多,之前食呢度的串燒,感覺「乾憎憎」,但今次食除了有那種外脆內軟的感覺外,咬落去仲有肉汁,不錯!另外,每次食泰國菜都「必叫」馬拉盞炒通菜。之前食過覺得佢地炒出來的味道唔夠,汁又淡,完全唔惹味。今次再試發覺完全兩回事,起碼通菜比之前炒得乾身,咬落去亦覺惹味,但我覺得廚師好似除了用馬拉盞來炒外,亦加左蝦醬落去,不過無咩所謂,味道我覺得ok。另外,叫了菠蘿炒飯、冬蔭功湯等大路菜式,質素都好穩陣,埋單走人,盛惠二百蚊鬆d,尚算抵食。不過呢餐飯令我疑問係同一間餐廳,同一款菜式,但裝修後的味道卻不一樣(改良左唔少),我好懷疑佢地轉左班廚房。

2010-12-26