2019-09-10
今日心血來潮想式鐵板燒,朋友介紹咗呢間日式嘅鐵板燒Omakase🍢 非常優雅高質,食物都好精緻擺盤好靚😍直情有食法國菜嘅感覺😆每上一道菜,職員哥哥都會詳細介紹材料同食用次序等,好專業👍先黎前菜 : 芝麻豆腐 & 南瓜凍湯 & 金箔蘋果醋浸蕃茄 芝麻豆腐有極重芝麻味, 入口化開好似食緊芝麻雪糕一樣🍦口感非常特別😋南瓜凍湯入面附有迷你蕃茄仔,超鮮甜爽口🍅而金箔蕃茄下面配咗蘋果醋啫喱,成件事好高級,微酸配搭超開胃😆刺身: 深海池魚 & 拖羅 & 牡丹蝦深海池魚係矜貴嘅刺身種類, 非常清甜,淡淡鮮味🐟🐟香港人最熟悉嘅除咗三文魚之外就係拖羅,十分重嘅油香,非常肥美入口即溶 😍牡丹蝦已經開邊,清曬內臟非常乾淨,點少少豉油就帶得出鮮味!!! 大隻厚肉程度可以同澳洲啲大scampi 有得揮 🦐日本甘鯛魚配甘筍湯 🐠炸起嘅魚鱗食落甘香脆口,襯托起本身魚肉嘅鮮味同嫩滑,造成一個強烈嘅對比😋 魚肉結實, 食得出佢非常新鮮。配襯左紫蘇花,向花絮頂用筷子將花瓣夾落嚟,混合味道更加有層次😎鐵板大蝦配荷蘭醬🦐🦐大蝦超巨型,分成5件一口size,加上荷蘭醬汁微酸。簡單得黎食到啖啖鮮味😋日本鮑魚配生海苔蟹肉汁🦀大隻厚
先黎前菜 : 芝麻豆腐 & 南瓜凍湯 & 金箔蘋果醋浸蕃茄
刺身: 深海池魚 & 拖羅 & 牡丹蝦
日本甘鯛魚配甘筍湯 🐠
鐵板大蝦配荷蘭醬🦐🦐
日本鮑魚配生海苔蟹肉汁🦀
大隻厚身,肉質嫩口淋身😋 最後食埋淆製多個小時的冬瓜,清新口腔for下一道菜😍
食完海鮮喺上肉類之前,有雪梨味嘅雪葩 清一清個味蕾😆😆
宮崎和牛配日本蒜片&蔬菜🐂
和牛油脂分佈均勻, 肉味嫩滑,重牛味, 入口有化開嘅感覺😍同埋之前喺神戶食嘅貴價神戶牛感覺相似😎😎配日本蒜片食比較淡味,蒜片切成薄片煎得好香脆👍或者可以揀全統西式食法點粗鹽,或者可以日式嘅配wasabi口感刺激比較特別😆like!!
當然唔少得炒野菜&炒飯&麵豉湯&漬物🍚
炒飯係魚苗高菜蛋炒飯,傳統嘅蛋炒飯係將蛋漿已經到入去炒🍳睇到師傅細心咁樣將蛋漿分一半,一半直接倒入去炒,另一半煮熟咗先切成絲令到口感更加特別多層次🥚
最後當然有甜品,拼盤有日本密瓜&白桃啫喱&芝麻芝士餅🍈🍑完美結束呢一餐😍😍