2021-01-30
多年前在灣仔返工,有時都會去Odelice食lunch,知道荃灣開左分店,所以黎回味下佢既法式crepe。下午茶都有好多選擇,包括多士、沙律、意粉、甜品同埋各式crepes 。我地就揀左輕食:多士同埋crepe 。法式火腿多士:多士烤得香脆,雖然鋪滿芝士,但唔太濃味,加埋沙律伴碟,唔覺膩。牛油果溫泉蛋多士:多士係脆既,邊有少少硬,不過都容易切開。牛油果健康又好味,溫泉蛋吹彈得破,但我自己唔太喜歡咁生既蛋。Nutella 榛子朱古力醬香蕉crepe 最經典既味道,餅皮柔軟有彈性餐飲加左錢換cappuccino(見下圖), 但佢跟餐既原味咖啡都ok架(唔記得影相),仲配埋lotus 餅。50幾蚊就可以食到法式下午茶,味道環境都ok。唔怕吹風既話,戶外座位仲可以欣賞日落靚景,响海之戀黎講,都算係唔錯既選擇。
Nutella 榛子朱古力醬香蕉crepe
最經典既味道,餅皮柔軟有彈性