2019-10-18
星期日返咗學校開會,夜晚放學男朋友過嚟接我食晚飯,話book咗間法國菜,呢間餐廳大廚係🇫🇷法國巴黎藍帶廚藝學校畢業🏅餐廳喺YWCA入面,門口仲有得泊車,好方便!我地七點半左右去到,餐廳入面已經好多人!好彩有book定位🥳餐廳裝修走型格路線,晚餐包主菜+飲品,價錢$108-$238,以法國菜嚟講,價錢好親民,而且菜式選擇多,有魚/雞/豬/牛/羊/意粉。⭐️墨西哥粟米片 $68頭盤我地叫咗個墨西哥粟米片。粟米片脆卜卜,熱辣辣,仲有芝士拉絲!啖啖都香脆可口,令人想一食再食!三款配醬:酸忌廉/牛油果醬/番茄莎莎,酸忌廉同牛油果醬香濃軟滑,番茄莎莎酸甜清新,配粟米片一流!⭐️香煎鴨胸配血橙醬 $158法國菜入面經常出現嘅鴨胸,當然要叫嚟試試。擺盤精美,厚身鴨胸配上薯蓉,蘆筍,小椰菜,蕃茄仔,粟米芯,色彩鮮艷豐富。鴨肉脂肪本身就比較少,鴨皮煎至金黃,煎出油脂,釋放油香,食落唔會覺油膩,入口仲有陣陣油脂嘅甘香。煎鴨胸火候掌握得好,內裡肉質呈現粉紅色,而且肉汁豐富,味道非常鮮味!⭐️加拿大豬鞍配蘋果醬 $158豬鞍厚身,烹調時間拿捏準確,全熟之餘肉質腍滑,一啲都唔嚡!仲好有彈性。蘋果醬清新開胃,可減低肉食嘅
法國菜入面經常出現嘅鴨胸,當然要叫嚟試試。
檸檬撻外皮鬆化香脆,味道清甜,唔會太酸,好有新鮮檸檬嘅原味道。
茶底清香唔澀。