2022-08-28
餐廳:L'AMOUR (大埔)地址:大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖大埔太和中心呢間開咗兩年嘅法國餐廳L'AMOUR @lamour_french_dining 比咗我好多與別不同嘅感覺🇫🇷,除咗餐廳名喺法文解作「Love」嘅意思,環境同氣氛較為Romantic之外💕,佢哋仲喺法國菜當中大玩分子料理元素,每樣食物嘅擺設都落足心思去裝飾🌸未入餐廳已經見到驚喜🎉,㩒餐廳嘅門鐘等開門,店員一打開霧化咗嘅玻璃扇門嗰陣,原本睇唔到入面嘅扇門即刻變得透光同睇到入面嘅環境,而當門再關上嘅時候就再次睇唔到出面嘅環境,幾高私癮度,相當特別👍✝️巴馬火腿·火箭菜·果仁·紅洋葱·水牛芝士沙律 $188將巴馬火腿摺疊成玫瑰花形狀🌹,放咗喺用火箭菜同沙律菜堆砌而成嘅小山上面🥬,四圍放滿咗各式果仁、紅洋葱🧅、法國車厘茄同水牛芝士🧀,當然唔少得加咗意大利黑醋去稍作調味,無論望落定食落都好豐富😌✝️慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果 $258講到賣相真喺冇得彈,將西班牙黑毛豬鞍慢煮煎香,肉質唔會好嚡,豐富嘅肉汁鎖緊喺豬鞍肉之中,每一刀切落去或者咬落口都有濃郁黑毛豬香味嘅肉汁淺出💦,鍾意嘅仲可以蘸埋蘋果蓉一齊食。另外伴菜
地址:大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
✝️巴馬火腿·火箭菜·果仁·紅洋葱·水牛芝士沙律 $188
✝️慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果 $258
✝️香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $198
用薏米取代咗意大利飯,每一粒都充滿忌廉同黑松露嘅香味,食落比較煙韌有咬口,比普通嘅米飯較為健康;
✝️美女與野獸 $138
相信有睇過《美女與野獸》嘅人都知道呢個故事喺一段關係玫瑰嘅情緣,除咗象徵「愛❤️」之外,背後講緊嘅更加喺愛人同被愛兩者之間嘅關係。餐廳用咗呢套電影作為Gimmick,由大廚精心用咗紅色嘅豆蓉吱出一塊塊玫瑰花瓣,
✝️Pink Lady $118
用煙槍將熏木嘅煙打入去可食用嘅鹼油層當中,喺杯面吹脹成一個波波形狀,打卡指數真係爆燈📸。飲品以清新嘅荔枝香為主,再加入玫瑰糖漿,飲落又真喺幾fresh☘️
✝️Bubble Bee $82
呢個Bubble Bee顧名思義有蜜蜂咁嘅顏色🐝,當中用咗橙汁、可食用紅色糖漿、菠蘿肉整成🍍,幾有熱帶水果嘅感覺,攪勻再飲仲有少少似Gummy bear嘅味道,小骨友都啱飲,喺個人覺得甜咗少少🤏