2020-07-24 858 浏览
處於橫巷內的彩aya可說是大隱隱於市,明明地點隱秘,但卻能吸引食客前來,原因無他,就是他們的沾麵確實令人著迷。今日下午2時嚟到 ,入面都只係坐一半滿左右 ,最適合疫情下食飯 。呢度只做三款湯底,分別就係豬骨黑蒜同埋蝦味噌 麵分別有三款, 今日嘅特別款係黑芝麻麵 ,相信除咗鋪頭內自家製,第二度都食唔到。 餐牌上細心咁寫咗 所有嘅沾麵都會係冷凍嘅, 如果想食熱面就要另行通知, 原因就係因為想跟隨沾麵嘅傳統 ,打工仔喺短暫嘅午飯時間 可以快速地吃下一碗麵 ,唔使怕食到身水身汗 。呢個安排係炎炎夏日尤其適合。豚骨湯底非常香濃嘅豬骨唔羶 ,上面放咗少少柚子皮 ,清新嘅香味中和咗濃郁嘅豬骨湯,落更加平衡 。湯底嘅叉燒肥瘦適中鬆化 我自己 就最鍾意食到一半嘅時候 加入 醋同埋香油 ,除咗可以減少飽滯感之外亦都可以增加風味。另一嘅蝦味噌湯底 ,蝦味非常濃郁 ,但我就略嫌有少少腥味 ,表面少少嘅乾辣椒絲食落去增加少少嘅刺激感 ,呢一碗就非常適合加醋 ,去令到味道更加平衡。麵嘅麵質做得好好,掛住湯鹹淡適中,煙韌爽彈,淡淡嘅小麥味都食到,但黑芝麻味就唔多食到啦。總括黎講,喺一碗好有誠意嘅麵,絕對值得試下💛
豚骨湯沾麵

蝦麵豉沾麵

總括黎講,喺一碗好有誠意嘅麵,絕對值得試下💛
豚骨湯沾麵
蝦麵豉沾麵