2017-11-02 175 浏览
阿囡知我一向喜歡食日本拉麵,尤其係沾麵就更是最愛!所以一有新日本麵餐廳佢就會帶我去食今晚阿囡又帶我去食好野,就係去左觀塘apm既呢間新開日本拉麵店,電動扶手梯一上到去嘩左一聲,因我地兩母女都好早去到,但都已有好多人等緊位,好彩我地又唔算好肚餓,等左一陣就有位,開心~~店內環境都好有日本風味,但座位數量就未算太多,應該就係咁所以攪到要大排長龍,不過為求食好野等少少時間都係OK既,等左一陣就位都算我兩母女好彩~安座後看看餐牌都有好多種選擇,拉麵當然就是有,此外還有沾麵及小食,我就當然係叫左個沾麵喇這個神山沾汁麵就是店家的招牌,份量適中,麵質煙靭有口感,豚肉好juice又夠味,肥瘦比例剛好,每咬一口都感到滿滿的骨膠原,好滿足!而沾汁味道亦濃淡宜人,掛湯狀況上佳,加上還有溫泉蛋,使整碗麵都更豐富,係好食既!阿囡就叫左碗番茄叉燒拉麵,都頗大碗之餘,湯底更是十分清甜,淨飲湯底都很是好味道!麵質屬平常較幼身的拉麵,咬落軟硬剛好,而叉燒更是入味非常,而且亦唔會諧口,仲好有肉香,另溫泉蛋也是很滑嫩另外貪食既我地當然係唔會食碗麵咁小兒科!我地仲叫左幾款小食~燒鱈魚棒係外面唔係成日都食到,呢度有就當然立即叫

燒鱈魚棒係外面唔係成日都食到,呢度有就當然立即叫來品嚐吓!味道濃香,數量尚多,有口感之餘,亦覺得好似在食緊薯片一樣,伴著啤酒來食就更是一流
神山湯餃子個樣好得好靚仔!餃子仲係先煎香過,底部微焦正是我的最愛!當中的餡料入味非常,肉的比例都是OK,個湯就清清地咁,一齊食既口感就更是好,都係做得唔錯

阿囡一向係好喜歡食我煎既多春魚關係,所以就叫左碟唐揚豆池魚來食食,魚仔炸得甘香,可整條食,炸得連骨都可食埋,外脆內軟,又夠熱,無魚腥味,點埋個醬汁一齊食係更更更好食,係不知不覺下就被阿囡食左大半碟添~
比較大食的我還點了個店長極力推介的沖繩風味豚足,隻豬腳是來自日本,加上店方特製的醬汁餚製十多個小時而煮成,入味就唔在講,更重要係又軟又林又多膠原,每啖都覺得好好味外,仲覺得好補好有美容效果!
食左咁多野就梗要飲返杯開心開心~是夜揀了杯雜果特飲,夠凍之餘未算過份甜,係好飲的!
今餐好滿足!但阿囡帶我去食就當然係重點之中的重點,真係好安慰好開心呀!
2017-10-17