2025-08-27
去到沙新城城廣場行街心癢癢想吃泰菜,竟然比我搵到一間平時喺泰國淨係見到買飲品嘅ChaTraMue Cafe竟然有熟食。泰式冬蔭功蝦意粉🍝想不到冬陰功醬同意粉係好配,微辣微酸嘅冬陰功醬汁配上大蝦,同意粉撈埋一齊食真係好吸引泰式海南雞飯🐥呢個海南雞飯雞肉嫩滑,配上特製嘅酸辣醬,令到個雞更好吃抹茶千層蛋糕🌿抹茶千層蛋糕帶有一點斑斕嘅味道,層次分明,而忌廉打得好滑,呢個蛋糕真係唔錯泰茶梳乎厘班戟🥞唔好以為泰茶味就會好甜,呢個甜品甜度恰到好處,即叫即整所以入口嘅時候仲有暖暖的感覺。疏乎厘空氣感滿滿的,真係好似食緊一嚿雲一樣~泰式朱古力咖啡☕️朱古力味濃濃的配上咖啡真係透心涼泰國斑斕珍珠抹茶鮮奶🍵泰式嘅斑斕珍珠是綠色嘅外表見到已經好吸引,食入口彈牙之餘仲有濃濃嘅斑斕味道。估唔到配上抹茶鮮奶都好夾估唔到泰式茶飲連鎖店,開了Cafe食物後嘅質素都咁高,真係值得一試。
泰式冬蔭功蝦意粉🍝
泰式海南雞飯🐥
呢個海南雞飯雞肉嫩滑,配上特製嘅酸辣醬,令到個雞更好吃
抹茶千層蛋糕🌿
泰茶梳乎厘班戟🥞