泰國🇹🇭老字號 ChaTraMue 嘅泰奶茶🧋就飲得多,原來佢哋仲係沙田🚇開咗 Cafe!好味嘅泰式 fusion 菜加上泰奶茶🍮甜品,身為泰奶茶控必試呀!來呢度飲返杯🇹🇭泰奶茶就係必須嘅,泰國斑蘭珍珠泰茶鮮奶就係用🥛鮮奶沖佢哋經典嘅泰茶再加上又香又煙韌嘅斑蘭🟢珍珠,層次豐富好好飲。泰國斑蘭珍珠🍵抹茶鮮奶換上左香濃嘅抹茶味,飲起上來😍鮮奶感覺更厚重。泰式冬蔭功蝦意粉🍝十分之惹味,又唔會太辣🌶️,意粉掛滿醬汁,仲有彈牙嘅大蝦🦐,真係幾高質!估唔到佢哋嘅🇹🇭泰式海南雞飯都咁正,🐓雞肉滑到溜入口,而且去晒骨啖啖肉🍗,點埋泰式酸辣醬,🤤超級開胃!泰茶千層蛋糕🍰超多層又綿密,泰茶奶油香滑唔膩😋,餅皮薄身帶微微煙韌,茶味濃到似飲緊凍泰奶茶💯。泰茶梳乎厘班戟🥞係即叫即製嘅,空氣感十足嘅班戟淋上🧋泰奶茶醬,仲有脆脆焦糖塊,一啖軟綿一啖脆,😋邪惡到爆呀!

2025-04-20 674 浏览
裝修舒服,甜品打卡靚靚!Chatramue Café 試埋主食都唔錯Chatramue 嘅泰式奶茶好出名估唔到佢喺沙田開咗 Café仲有齊正餐同甜品餐廳環境幾舒服係嗰種木色+藤椅泰式悠閒風泰式安格斯牛肉湯河粉湯底好濃郁果種香料味係一聞就知係泰式風試得出有香茅、九層塔味安格斯牛肉切得夠薄輕輕灼熟入口滑同帶少少肉味記得加埋個酸辣汁一齊食,夠晒惹味!泰式冬陰功蝦意粉本身見到意粉都有啲猶豫不過食落竟然幾夾醬汁係酸酸辣辣香料味好突出意粉al dente唔錯泰國班蘭珍珠奶茶鮮奶味道就同平時 Chatramue 泰式奶茶差唔多濃茶香重甜味奶味香班蘭珍珠口感偏軟唔係台式果種煙韌泰奶味軟雪糕窩夫雪糕超級香濃一食落就係 Chatramue 嗰種泰奶茶香味又夠creamy窩夫熱辣辣鬆軟有蛋香灑咗糖粉啱啱好唔會太甜配埋一齊食係正宗邪惡組合泰茶梳乎厘班戟梳乎厘上面淋咗啲泰奶醬上面仲有粒粒焦糖蜂巢脆脆增添口感班戟夠晒fluffy切開仲會彈返起甜而不膩絕對係個highlight!食物有驚喜甜品贏晒價錢中上當係輕鬆café聚餐就啱啱好~

Chatramue 嘅泰式奶茶好出名
估唔到佢喺沙田開咗 Café
仲有齊正餐同甜品
餐廳環境幾舒服
係嗰種木色+藤椅泰式悠閒風

泰式安格斯牛肉湯河粉
湯底好濃郁
果種香料味係一聞就知係泰式風
試得出有香茅、九層塔味
安格斯牛肉切得夠薄
輕輕灼熟
入口滑同帶少少肉味
記得加埋個酸辣汁一齊食,夠晒惹味!

泰式冬陰功蝦意粉

增添口感
班戟夠晒fluffy
切開仲會彈返起
甜而不膩
絕對係個highlight!

食物有驚喜
甜品贏晒
價錢中上
當係輕鬆café聚餐就啱啱好~

2025-04-20
下午茶
影張全家幅先📸黃咖喱雞柳法包🐔🍞($88)脆皮法包🍞夾住嫩滑雞柳🐔,淋滿香濃黃咖喱,一啖咬落去,咖喱爆出嚟,超滿足! 泰式冬蔭功蝦意粉🦐🍝($108)意粉掛滿酸辣冬蔭功醬,大隻蝦🦐彈牙,食到停唔到口,辣得好過癮! 甜品係第二嗰胃泰茶千層蛋糕🍰($65)星級濃味版,層層軟滑夾住泰茶香,甜而不膩,打卡必點! 📸泰茶梳乎厘班戟($88)廚師推介🧑‍🍳,空氣感十足,搖吓搖吓,泰茶醬淋落去,入口即化! 泰國朱古力咖啡🍫☕🥤($42)朱古力🍫同咖啡完美mix,香濃帶少少泰式風味,醒神之選! 泰國班蘭珍珠朱古力鮮奶🍫🍼🥤($42)Signature 連碧藍碧綠珍珠,班蘭香+朱古力🍫+煙韌珍珠,口感豐富,甜度剛好!--ChaTraMue Cafe香港沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓A327號舖
影張全家幅先📸

黃咖喱雞柳法包🐔🍞($88)

泰式冬蔭功蝦意粉🦐🍝($108)

甜品係第二嗰胃

泰茶千層蛋糕🍰($65)
星級濃味版,層層軟滑夾住泰茶香,甜而不膩,打卡必點! 📸

泰茶梳乎厘班戟($88)

泰國朱古力咖啡🍫☕🥤($42)
朱古力🍫同咖啡完美mix,香濃帶少少泰式風味,醒神之選!

泰國班蘭珍珠朱古力鮮奶🍫🍼🥤($42)

ChaTraMue Cafe
香港沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓A327號舖

• 泰式冬蔭功蝦意粉
2025-03-29 903 浏览
ChaTraMue Cafe 📍沙田新城市廣場三期3樓A327號舖估唔到呢間喺香港家傳戶曉嘅泰奶舖頭,竟然出咗Cafe版本!見到佢又太奶千層蛋糕同埋疏乎厘啲咁正嘅甜品梗係即刻去試吓🤣 不過估唔到佢踩過界竟然仲有埋主食,而食物質素都比想像中好🤣⭐️黃咖喱雞柳法包 $88非常推介!佢係偏甜嘅黃咖喱,覺得幾啱香港人口味~ 一切開就見到滿瀉嘅咖喱,入邊仲有洋蔥、菜同埋雞柳,攞麵包去點咖喱超好食!麵包個頂切咗出嚟,仲要係脆卜卜的,勁推薦嗌呢個!⭐️ 泰式冬蔭功蝦意粉 $108呢個就相對再重口味啲,超重冬陰功口味!佢食落去係有啲鹹+酸+辣味~ 好惹味好開胃,而且啲蝦仲要係搣咗殼,可以就咁食,啱晒我呢啲懶人🤣⭐️泰茶千層蛋糕 $65今次食到嘅係升級濃味版,切落去嗰下勁smooth,再點埋泰奶個醬,勁正!本身以為佢一定會甜到癲,點知食落去又唔會太甜,好快清晒🤣⭐️泰茶梳乎厘班戟 $88好鐘意食疏乎厘,佢上碟嘅時候仲係暖笠笠。蛋香幾岀,加埋泰奶奶蓋,見到都覺得好澎湃!如果唔係因為太飽仲想食埋雪糕,決定下次試下🤣⭐️正宗泰國奶茶 $32朋友坐低第一樣嘢就係叫佢最愛嘅泰奶,Classic款一定冇錯😂⭐️泰國斑斕珍珠泰茶
ChaTraMue Cafe
📍沙田新城市廣場三期3樓A327號舖

⭐️黃咖喱雞柳法包 $88

⭐️ 泰式冬蔭功蝦意粉 $108

⭐️泰茶千層蛋糕 $65

⭐️泰茶梳乎厘班戟 $88

⭐️正宗泰國奶茶 $32

⭐️泰國斑斕珍珠泰茶鮮奶 $42
正常泰奶我就飲得多,但係都係第一次加班蘭珍珠。食落去都幾煙靭同埋幾特別,加埋鮮奶底都好夾,推薦呢個多過普通泰奶✨
  • 泰茶千層蛋糕
喜歡飲泰茶一定識ChaTraMue 超過70年歷史的泰國茶葉品牌 正宗風味的泰國奶茶泰式奶茶是由茶香、煉乳、奶與糖結合,味道是由苦、甜、香結合,味道非常多層次且相當濃郁原來沙田都有cafe 除了甜品仲有各款主食而且好高質 價錢也是非常合理Spaghetti with Shrimp & Tom Yum Kung Sauce  泰式冬蔭功蝦意粉超鍾意佢個醬 冬蔭味好惹味 食到各種香料 絕對值得食帶有海鮮的鮮甜味道, 同時酸辣開胃, 超美味!Thai Hainan Chicken rice 泰式海南雞飯油飯做得幾香 雞夠滑 比正常發揮更好量大也很滿意甜品就係重點Thai tea crepe cake 泰茶千層蛋糕每一層間都鋪以新鮮細膩的淡忌廉,超正獨特的清爽鮮奶油🧁泰奶口味香濃焦糖脆脆都好加分- Thai Tea Souffle pancake 泰茶梳乎厘班戟細緻口感完整呈現出特有的茶香即叫即做 口感更好 And 一入口係空氣感然後蛋香好突出泰國烏龍奶茶🥤珍珠口感煙韌而茶香濃郁,有著鮮明泰式奶茶的風味,依然keep住會再訪

原來沙田都有cafe 除了甜品仲有各款主食
而且好高質 價錢也是非常合理

超鍾意佢個醬 冬蔭味好惹味
食到各種香料 絕對值得食
帶有海鮮的鮮甜味道, 同時酸辣開胃, 超美味!

油飯做得幾香 雞夠滑 比正常發揮更好
量大也很滿意

甜品就係重點

Thai tea crepe cake 泰茶千層蛋糕

每一層間都鋪以新鮮細膩的淡忌廉,超正

獨特的清爽鮮奶油🧁泰奶口味香濃
焦糖脆脆都好加分

細緻口感完整呈現出特有的茶香
即叫即做 口感更好
And 一入口係空氣感然後蛋香好突出

泰國烏龍奶茶🥤

• 泰式海南雞飯
6天前 0 浏览
去過泰國一定飲過ChaTraMue 泰式奶茶🧋!估不到沙田竟然開左間cafe!奶茶出名無理由不試下。🍝泰式冬蔭功蝦意粉:意粉掛滿冬蔭功醬汁,非常開胃,大蝦又大隻,不過都幾辣下🌶我覺得甜品好食過主菜,哈哈。🎂泰茶千層蛋糕:餅皮煙韌,一D粉味都無,入口即融,茶味香濃。最鍾意係個焦糖塊,超脆。🥞泰茶梳乎厘班戟:最期待呢個!cream係泰奶茶醬整,空氣感十足!好味。用奶茶都可以發揮得甘好,值得一試。🥤泰國斑蘭珍珠抹茶鮮奶:抹茶控可以試試,抹茶味好突出。🥢ChaTraMue Cafe 🌏沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓A327號舖
去過泰國一定飲過ChaTraMue 泰式奶茶🧋!
估不到沙田竟然開左間cafe!奶茶出名無理由不試下。

我覺得甜品好食過主菜,哈哈。

用奶茶都可以發揮得甘好,值得一試。
🥤泰國斑蘭珍珠抹茶鮮奶:抹茶控可以試試,抹茶味好突出。

🥢ChaTraMue Cafe
🌏沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓A327號舖
如果你以為ChaTraMue只係一間泰式奶茶店,咁就大錯特錯啦!呢個來自泰國嘅經典品牌,其實仲係一間「隱藏版泰式茶飲餐廳」,除咗大家最愛嘅招牌泰奶,仲將佢哋茶香精髓完美融入成個餐牌,由飲品到甜品、主食,樣樣都有驚喜!餐廳環境走泰式茶飲貴族的輕奢殿堂風格。明亮典雅,以大理石 × 木質質感為主調,並以標誌性紅色Logo 畫龍點睛,呼應品牌。Main:黃咖哩雞柳法包融合泰式風味與法式麵包創意的特色美食。法包外皮烤至金黃酥脆,切開時能聽到輕脆的聲響,內裡是濃郁的黃咖哩雞柳餡料,外脆內韌。黃咖哩以椰奶調和,辛香中帶有微甜,並加入香茅、南薑等香料提味;雞肉不柴且吸飽醬香。有飽足感又能打卡影靚相,讚。泰式安格斯牛肉湯河湯底層次豐富的鮮甜,尾韻回甘有油脂香氣。安格斯牛肉肉質細膩且帶有均勻油花,保持多汁口感。Dessert:泰茶梳乎厘班戟口感蓬鬆輕盈,梳乎厘班戟現點現做,呈現出「Duang Duang」的空氣感,厚度十足,猶如雲朵般鬆軟綿密,製作時間大約20分鐘。班戟上淋滿特製的泰式奶茶醬,茶香濃郁,帶有ChaTraMue招牌泰奶的獨特風味,甜度適中,不會過於甜膩。搭配的焦糖脆塊增添了一層酥脆口感,與鬆

Main:
黃咖哩雞柳法包
融合泰式風味與法式麵包創意的特色美食。

泰式安格斯牛肉湯河

Dessert:
泰茶梳乎厘班戟
班戟上淋滿特製的泰式奶茶醬,茶香濃郁,帶有ChaTraMue招牌泰奶的獨特風味,甜度適中,不會過於甜膩。搭配的焦糖脆塊增添了一層酥脆口感,與鬆軟的班戟形成鮮明對比,帶來「一啖軟綿一啖脆」的豐富層次。

泰茶千層蛋糕
蛋糕由超過多層薄如蟬翼的餅皮堆疊而成,每層之間均勻塗抹泰式奶茶風味的奶油,展現出精緻的紋理與層次感,茶香醇厚帶有獨特香料氣息,奶油餡甜而不膩,值得一試。
2025-07-03 0 浏览
原來沙田有ChaTraMue Cafe 平時淨係知佢地嘅泰茶好出名 估唔到仲有cafe 見甜品好吸引一於就試下啦 餐廳座位闊落 環境舒服 好啱同三五知己一齊嚟食泰式海南雞飯 有得揀油飯/白飯 海南雞飯嘅靈魂就絕對係個油飯 雞油香氣夠 雞肉食落完全唔柴 蘸埋個泰式酸辣醬就更加開胃泰式安格斯牛肉湯麵安格斯牛肉軟嫩唔韌 湯底清甜 河粉吸晒湯嘅精華 如果唔想食麵都可以揀飯泰茶千層蛋糕每層cream都滲住濃郁嘅泰茶香 甜度啱啱好 餅皮薄身帶微微煙韌 鍾意泰奶嘅人一定會愛上泰茶梳乎厘班戟梳乎厘即叫即整 面頭淋上滿滿嘅泰茶醬 口感綿密濕潤 仲有脆卜卜嘅焦糖脆脆增加口感 正宗泰國檸檬茶檸檬嘅清新同茶香幾突出 好解渴泰國斑蘭珍珠泰茶鮮奶斑蘭珍珠口感好QQ 配泰奶好夾

泰式海南雞飯

泰式安格斯牛肉湯麵

泰茶千層蛋糕

正宗泰國檸檬茶
檸檬嘅清新同茶香幾突出 好解渴

泰國斑蘭珍珠泰茶鮮奶
斑蘭珍珠口感好QQ 配泰奶好夾
唔使淨係買杯嘢飲啦~原來@chatramuehkofficial 沙田開咗Cafe!😍有齊小食,主菜,甜品+飲品選擇,快啲Bookmark定先!📌 ▫️ 泰式海南雞飯 $88🐓估唔到整開飲品嘅佢哋整熟食都唔錯😌。雞髀肉幾滑嫩✨,配埋油飯一流。▫️ 香茅青檸魷魚意粉 $108食飯另一款就試吓佢哋嘅意粉🍝~魷魚🦑爽彈唔韌!香茅+青檸🍋‍🟩夠晒清新~夏天食啱晒☀️ 。想重口味d可以加埋海南雞個汁落去一齊食🤫。▫️ 廚師推介!泰茶千層蛋糕 $65 (濃味版)🍰鍾意飲泰茶但又驚太甜嘅可以試吓呢款甜品🫢!茶香濃郁得黎唔會死甜🙂‍↕️,而且食落好有層次。鍾意甜d嘅就可以配埋啲焦糖脆脆一齊食😝。▫️ 廚師推介!泰茶梳乎厘班戟 $88🥞空氣感MAX💨!淋晒泰茶醬同芝士超治癒~打卡必點📸 熱辣辣食超鬆軟😋。▫️ 泰國黑咖啡 $42全場唯一一杯唔甜嘅飲品🤣。▫️ 正宗泰國綠奶茶 $32必飲招牌💚!甜品叫咗泰茶飲品就飲綠茶。叫咗少甜,個人覺得甜度剛剛好~

▫️ 泰式海南雞飯 $88🐓

▫️ 香茅青檸魷魚意粉 $108

▫️ 廚師推介!泰茶千層蛋糕 $65 (濃味版)🍰

▫️ 廚師推介!泰茶梳乎厘班戟 $88🥞

▫️ 泰國黑咖啡 $42
全場唯一一杯唔甜嘅飲品🤣。

▫️ 正宗泰國綠奶茶 $32
2025-06-27 0 浏览
今日又喺沙田新城市廣場搵食🤨天氣很熱舒適啲酸酸辣辣嘅嘢,定左目標食泰國嘢😝平時經過以為淨係食泰國奶茶雪糕同外賣奶茶,點知俾佢餐牌$90午餐加飲品吸引住,就入咗去試。安格斯牛肉•牛肉湯河粉~第一時間就試一試個湯底好濃郁嘅牛肉味、跟住在食牛肉很嫩滑一啲都唔奀,小朋友都唔需要剪就食到,同埋配咗泰式辣粉,很有泰國嘅味道。最重要食完之後唔覺得口渴。冬陰功炒飯~很驚喜,從來都未食過,唔會太辣又唔會太酸,蝦🦐又新鮮、出奇地好食👍🏻值得一試最重要包埋嘢飲,仲要凍飲、都係$90 🥹
最重要包埋嘢飲,仲要凍飲、都係$90 🥹
安格斯牛肉湯河粉
冬陰功炒飯
2025-05-23
安格斯牛肉湯河粉
冬陰功炒飯
  • 泰式冬陰功炒飯
  • 安格斯牛肉湯河
最近在沙田新城市廣場三期發現了寶藏泰式餐廳—ChaTraMue Cafe,店內裝潢以木質為主,讓人感覺放鬆愜意主食嘗試了泰式安格斯牛肉湯面🥩🍜和泰式冬蔭功蝦意粉🦐🍜 牛肉湯頭濃郁,牛肉軟嫩入味,暖心又暖胃, 冬蔭功蝦意粉酸辣夠勁,蝦肉新鮮彈牙,意粉吸飽了湯汁精華,超有泰式風味🌶️🍝甜品當然不能少!我選了泰茶梳乎厘班戟🥞和泰茶千層蛋糕🍰 梳乎厘班戟輕盈鬆軟,入口即化,濃郁泰茶香氣在舌尖縈繞,甜而不膩泰茶千層蛋糕茶香濃郁、奶香滑順,口感層層分明,甜而不膩😋正宗泰國奶茶🥤濃郁茶香+甜滑奶香 的完美結合,口感更滑順、香氣濃郁泰國泡沫咖啡🥤香濃甜滑、冰涼爽口,特色是甜度高、奶味重,咖啡香氣中帶點焦糖與煉乳的濃郁☺️ChaTraMue Cafe無論是菜品味道、環境氛圍還是服務都非常棒,絕對是沙田區值得一試的泰式餐廳!下次還要再來

泰茶千層蛋糕茶香濃郁、奶香滑順,口感層層分明,甜而不膩😋

正宗泰國奶茶🥤
濃郁茶香+甜滑奶香 的完美結合,口感更滑順、香氣濃郁

泰國泡沫咖啡🥤

2025-06-26 0 浏览
今日行經沙田,見到有間之前飲開既泰式手搖飲品,竟然開左間cafe,餐廳裏面個裝修十分有泰國風味,打卡一流好似置身於泰國一樣,入去食個午餐先。我叫左個泰式海南雞飯🩷🩷🩷🩷🩷佢個雞肉幾有咬口,同埋配上酸酸辣辣既泰式辣醬,加埋好香既油飯,真係做得好好。另外仲叫左個泰式冬蔭功蝦意粉🩷🩷🩷🩷🩷呢個真係好有驚喜,估唔到佢既醬汁係勁濃郁既冬蔭功湯果隻味道,但帶點甜味,好岩我呢啲中意重口味既人,同埋佢個蝦食落都好彈牙。食完唔夠飽叫多兩個甜品先,我叫左一個泰茶千層蛋糕🩷🩷🩷🩷🩷佢個cream做得好好,好夠泰式奶茶味,而且個醬汁係用左好濃既泰茶,調製而成再加埋啲焦糖脆脆,口感好豐富。另外仲叫左泰茶雪糕牛角包🥐🩷🩷🩷🩷🩷佢個牛角包勁鬆脆,加左啲糖份食落甜甜地。同埋佢個雪糕係超濃既泰茶味,將個雪糕夾埋啲包一齊食,層次好豐富。最後仲叫左一杯佢既正宗泰茶同泰國班蘭珍珠抹茶鮮奶🩷🩷🩷🩷🩷呢2杯係平時係呢間手搖店必飲,真係好滿足。五個心心為最高分
我叫左個泰式海南雞飯🩷🩷🩷🩷🩷
五個心心為最高分
🇭🇰 Sha Tin 沙田|ChaTraMue CafeI think most of you have heard of ChaTraMue but did you know apart from their signature Thai tea 🫖 drinks and dessert, they also have a cafe for Thai meals!? It is at Sha Tin and I tried some of their Thai 🇹🇭 dishes, as well as their famous desserts! Here are what I’ve ordered:•𝐑𝐨𝐮𝐧𝐝 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐥𝐢𝐜𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 The curry is rich in coconut 🥥 flavour, making it extra delicious! The bread 🍞 is soft and soaks a lot of the curry which makes every bite fu
🇭🇰 Sha Tin 沙田|ChaTraMue Cafe

The curry is rich in coconut 🥥 flavour, making it extra delicious! The bread 🍞 is soft and soaks a lot of the curry which makes every bite fulfilling!

•𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐚𝐧𝐝 𝐓𝐨𝐦 𝐘𝐮𝐦 𝐊𝐮𝐧𝐠 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
The sauce is top notch! 🤩 I love the Tom Yum Kung sauce a lot! It also fits with the shrimps 🍤 and further elevated the taste!

•𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐩𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞
Their dessert is on another level! The crepe cake is thick with layers but they are so soft that it practically melts in your mouth! 🥹 The Thai tea sauce is also bringing out the sweet and creamy taste of the Thai tea 🫖 flavour!
𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞

•𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞
Another tasty dessert that they are famous for is their souffle pancake! 🥞 It is thick but you will realise that it is very soft as soon as you bite into it! The Thai tea powder and the sugar cube on top makes it even sweeter and submerging every bite of the pancake in it feels so satisfying! 🤤

•𝐂𝐡𝐚𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 & 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚
As for their drinks, I love their ChaThai Latte, which is more than just Thai tea ☕️ and latte but they also added pandan inside! The flavour is so rich and I love it a lot! I also tried their matcha milk tea 🧋 which is a little different from their signature Thai tea, and I gotta say, they nailed it as well!

📍Shop A327, 3/F, New Town Plaza Phase III, 2-8 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
💲Price per person: $169 + 10% service charge
2025-05-19
𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞
  • 泰茶千層蛋糕
ChaTraMue是來自泰國的有名的茶飲店,在泰國當地深受國民及外國旅客的喜歡,想不到ChaTraMue在沙田開設ChaTraMue Cafe,並熱賣各式正宗道地及創意泰式料理,廚房不時飄來食物香,教人期待上桌的一刻,愛吃泰國菜的有福了。我們一致公認泰式冬蔭功蝦意粉超級好吃,下次還要再點,泰式冬蔭功蝦意粉調味剛好,重點是毫不油膩,意粉不會過於軟爛,保有麵條的彈度,泰式冬蔭功蝦意粉有著濃郁的香茅葉、香料味,無比香辣,加上飽水的鮮菇,大尾鮮美的鮮蝦,蝦隻已去殼,方便食客優雅食用。泰國菜當然必吃冬蔭功系列餐點,所以我們再來一份泰式冬蔭海薄餅,泰式冬蔭海薄餅的餅皮每咬一口都能感受到恰到好處的脆度,鹹香芝士與酸辣冬蔭功交融出豐富多變的風味,海鮮精挑細選,墨魚熟度抓得恰恰好,蝦仁具有彈性,在口中上演精采的雙鮮舞蹈。最後就算吃飽飽也一定要吃甜品,這裡的甜品種類蠻多,人氣最高就是泰茶梳乎厘班戟,相信泰茶控一定會喜歡。泰茶醬真的濃郁,沒有想像中甜膩,反而有種停不下來的魔力,旁邊的脆脆可口極了,軟綿的梳乎厘班戟加泰茶醬入口即化,好不療癒。女孩們一看到泰茶千層蛋糕就會整個失控,這也令現場的我們滿心期待,泰茶
女孩們一看到泰茶千層蛋糕就會整個失控,這也令現場的我們滿心期待,泰茶千層蛋糕不僅擁有絕美的外型,更有華麗的細緻綿密,品嚐起來茶香四溢,還吃的到細細的茶籽,泰茶醬的部份相當濃稠,千層蛋糕皮柔軟薄透,用舌頭輕壓在嘴巴散開。
泰國斑蘭珍珠特濃紅茶鮮奶每一口都是泰國斑蘭珍珠獨特的斑蘭清香,融入特濃紅茶鮮奶之中特別清爽,泰國斑蘭珍珠特濃紅茶鮮奶不會太甜,彈牙的泰國斑蘭珍珠增加特濃紅茶鮮奶的口感,更有層次。
冰冰涼涼的泰國斑蘭珍珠抹茶鮮奶,濃濃的奶香、抹茶的甘美與幽香的泰國斑蘭珍珠搭配上來,挺有在泰國度假的感覺,今晚也想要好好泰一下,抹茶的茶甘與鮮奶的濃醇香完美結合,帶著沉穩濃厚抹茶滋味。
今日終於去試咗泰國神級奶茶品牌Cha Tra Mue開嘅Cafe!除咗招牌泰奶,仲有泰國主廚坐鎮,將地道街頭美食升級演繹~ 🥖 黃咖喱雞法包- 法包外皮焗到金黃脆卜卜,內裡鬆軟,蘸滿濃稠嘅椰香黃咖喱- 雞肉用咗慢煮技巧,嫩滑到離譜,仲有吸晒咖喱精華嘅薯仔同紅蘿蔔 - 咖喱汁用咗新鮮南薑+檸檬葉熬製,香而不辣,朋友話:「似食緊泰版法式蘸醬包!」 🐷 泰式豬頸肉(炭燒版)- 豬頸肉厚切,炭火燒到邊緣微焦,咬落爽脆彈牙- 秘製醬汁用魚露+青檸汁+指天椒調配,酸辣醒胃 🥞 泰茶疏乎厘班戟(必點!)- 即叫即製!班戟空氣感十足,搖吓個碟會「duang duang」震 - 淋上招牌泰奶醬,茶味濃郁得嚟唔會太甜,面頭灑滿焦糖脆脆同烤椰子片,充滿邪惡感🌸 泰國青檸荔枝蜜玫瑰花茶- 用咗新鮮青檸汁+荔枝蜜糖+食用玫瑰沖泡 - 酸甜平衡,飲到尾段會有淡淡玫瑰回香 -內含肚瀉配方,要小心選擇飲用$150左右就食到高質泰國菜+飲招牌泰奶,性價比高過唔少泰國餐廳!

🥖 黃咖喱雞法包
- 法包外皮焗到金黃脆卜卜,內裡鬆軟,蘸滿濃稠嘅椰香黃咖喱

🐷 泰式豬頸肉(炭燒版)
- 豬頸肉厚切,炭火燒到邊緣微焦,咬落爽脆彈牙
- 秘製醬汁用魚露+青檸汁+指天椒調配,酸辣醒胃

🥞 泰茶疏乎厘班戟(必點!)

🌸 泰國青檸荔枝蜜玫瑰花茶
- 用咗新鮮青檸汁+荔枝蜜糖+食用玫瑰沖泡
- 酸甜平衡,飲到尾段會有淡淡玫瑰回香
-內含肚瀉配方,要小心選擇飲用

2025-05-18