2010-03-24
沙田友飯局,今次去咗麗豪酒店食意大利野,因為信用咭有折 。貪心想試多少少野,但係又驚眼闊肚窄,結果叫左一個set dinner,另外再加野。Set Dinner﹕頭盤﹕煎鴨肝伴蜜餞蘋果配砵酒汁前菜賣相唔錯,脆脆地既餅底配埋鴨肝一齊食,味道都幾好,如果大份啲就最好﹗主菜﹕香草扒龍蝦 + 烤澳洲羊扒伴百里香草濃汁兩樣味道都OK,但係龍蝦嘅賣相就唔算太吸引,好彩食落啲龍蝦肉都幾彈牙…羊扒都燒得幾好~我地叫左七成熟…燒得啱啱好~唔太生﹗甜品﹕意式芝士蛋糕配果香雲呢拿汁如果話呢個係芝士蛋糕嘅話,我覺得以口感同味道嚟講都似椰子蛋糕多啲~都幾特別既散叫﹕蟹肉磨菇芝士薄餅GOOD呀﹗又薄又脆,蟹肉好鮮甜,芝士又夠多,my favourite呀﹗Waiter哥哥話係人手自家製wor~班節蝦海鮮茄汁扁意粉一般,冇太大驚喜~班節蝦放得太多蒜蓉…甜品﹕甜品係我地既至愛,幾飽都要食呀﹗Waiter哥哥好主動係收碟個時介紹,介紹咗佢地有個是晚推介甜品。不過唔知係唔係我地幾個女仔太多問題啦,攪到個Waiter哥哥好似有少少面紅,仲唔覺意將“器皿”講成“皿器”添~不過總括黎講佢都好有心機介紹,最後每人叫一個甜品,大家
Set Dinner﹕
頭盤﹕煎鴨肝伴蜜餞蘋果配砵酒汁
主菜﹕香草扒龍蝦 + 烤澳洲羊扒伴百里香草濃汁
甜品﹕意式芝士蛋糕配果香雲呢拿汁
散叫﹕
蟹肉磨菇芝士薄餅
班節蝦海鮮茄汁扁意粉
一般,冇太大驚喜~班節蝦放得太多蒜蓉…
甜品﹕
甜品係我地既至愛,幾飽都要食呀﹗Waiter哥哥好主動係收碟個時介紹,介紹咗佢地有個是晚推介甜品。不過唔知係唔係我地幾個女仔太多問題啦,攪到個Waiter哥哥好似有少少面紅,仲唔覺意將“器皿”講成“皿器”添~不過總括黎講佢都好有心機介紹,最後每人叫一個甜品,大家share試下唔同味道:
羅馬甜酒草莓杯
酒杯裏放士多啤梨賣相唔錯,甜酒係晒杯底,記得食之前要將面頭啲cream,中間既士多啤梨切粒同埋最底既甜酒撈埋先好食呀。甜酒既味道唔太濃,亦都無話苦,算係適中啦,雖然唔係話太特別,但係如果同男朋友叫一杯慢慢食,加埋個場既氣氛應該都幾 romantic﹗
椰香焦糖燉蛋
普通啦,不過個份量都算worth個價。如果唔想食西式cake個啲甜品的話都可以試下。
Strawberry Studio(是晚推介,不過唔太記得個英文名)
正名我都唔記得啦(一定唔係studio),不個咬落去既感覺同埋賣相都有點似apple pie,當然佢唔係炸同埋內裡是宜多啤梨肉而唔係蘋果啦。不過食落口都塊皮都幾鬆軟,再加埋伴碟既雪糕一齊食仲好味,10分滿分的話我會俾7-8分!
埋單時,唔覺唔覺原來真係可以坐 3 個幾鐘,話咁快就10點半!去之前睇過樓下啲comment 話坐到咁耐既原因係因為上菜慢到爆炸,不過我地又唔係好覺,啲野食20分鐘到都上菜,反而個度同埋沙田個環境真係relax到快樂不知時日過就真!如果唔想係港島、九龍個邊及或者新城市廣場同人係餐廳逼,又或者同男女朋友想係夜晚邊食邊傾心事的話,呢度既環境、食物同埋個discount後既價錢真係幾ok !