2022-10-03 36 浏览
今次聽朋友介紹最近銅鑼灣有一間富有日本特色嘅餐廳,個個都話好似去左日本一樣,咁我今次就幫大家試一試先。餐廳名叫《一瀧》,位於日本菜林立嘅銅鑼灣登龍街。主打福岡傳統料理,兩個鎮店師傅都係來自福岡,相信食物會有質素保證。門口嘅木製炊燒爐具已經令我聯想起江戶時代嘅建築,入內就見到一條長長嘅棧道,沿途更加會見到滿天紅葉,感覺真係去咗日本一樣。首先開始有小食講起,燒薩摩魚餅 $48,日本傳統小食,由新鮮魚肉製成嘅魚漿,在經過大火油炸,味道鮮甜而不膩。雞全翼一夜干 $78採用左日本三瀨雞,再經過一夜干處理(醃漬加風乾),特色係肉味會比較重,但係亦都保留到肉汁。跟住當然去到刺身嘅環節,首先嚟到嘅係料理長刺身盛2人前 $500材料都經過日本師傅精心挑選,採用左最新鮮嘅是日日本直送海鮮。刺身包括有牡丹蝦、帆立貝、深海池魚、真鯛、同埋鱸魚。深海池魚、真鯛一淡一濃,主打魚嘅鮮味。牡丹蝦、帆立貝就爽口鮮甜。鱸魚就用左火炙處理,魚脂味香濃。跟住就叫左料理長時令壽司兩件 $180吞拿魚蓉壽司上面放左海膽、魚籽同埋黑魚籽,海膽鮮甜,魚籽充滿海水嘅鹹香,黑魚籽矜貴又濃郁,好值得一試。跟住到咗主食環節,必叫A4宮崎和牛

雞全翼一夜干 $78

跟住就叫左料理長時令壽司兩件 $180

跟住到咗主食環節,必叫A4宮崎和牛壽喜燒 $488 +棉花糖 $40
店員會新鮮製作棉花糖,空氣感十足。跟住店員會將棉花糖放入預熱嘅熱鍋入面,慢慢溶化嘅棉花糖會為壽喜燒帶入更多層次嘅甜味。另外餐廳主打A4 宮崎和牛, 油花豐富嘅淺粉紅和牛,稍為煮一下就可以沾上日本生蛋漿,令到和牛口感更加順滑又鮮甜。食完和牛仲有日本蔬菜同埋菇類可以食用,食完好滿足。

最後甜品就叫左炸雪糕天婦羅$78,炸皮會有少少暖身,加上冰凍嘅豆腐味雪糕,一冷一熱口感好豐富。真係好滿足嘅一餐。

一瀧 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓