2008-05-03
農家意粉, 即係由前農場餐廳的老闆經營的新店. 這個永不放棄的故事, 由那裡跌低, 就由那裡重新站起. 雖然農場餐廳不見了, 但事隔多年之後終於能夠係上水重出江湖.是日下午, 就同文迪來了這裡, 係熟食中心比較入的地方, 不過離遠就見到老細, 知道沒有行錯了. 接近兩點, 還有不少人客, 都坐得幾逼的. 見安格斯牛肉係這裡的招牌, 就要一個. 文迪就揀了個紅酒香煎牛仔骨. 午餐包括餐包, 湯, 主菜同埋餐飲.蒜蓉包: 7分, 當然不是即炸的蒜蓉包, 凍了, 不過仲幾鬆脆的, 蒜蓉味也相當之香口.忌廉雞湯: 8分, 簡簡單單的忌廉雞湯, 再加上點粟米, 熟悉的感覺, 突然間有個老朋友重聚的氣氛. 典型的港式西餐白湯, 濃郁, 喝慣了, 當然喜歡.羅宋湯: 8分, 一向小弟也係飲白湯多過紅湯的, 不過試了幾啖文迪的羅宋湯, 也不錯, 足料.紅酒香煎牛仔骨飯 $38: 7分, 紅酒汁做得幾好, 入味, 撈飯一流, 文迪唔夠汁撈, 店方也肯幫我們加汁. 雖則係小店, 也覺誠意可嘉. 牛仔骨係煎得幾香, 不過牛係應該化學過了, 肉味同肉質一般. 當然, 這價位吃過午餐, 也不能有太大的要求. 家
紅酒香煎牛仔骨飯 $38: 7分, 紅酒汁做得幾好, 入味, 撈飯一流, 文迪唔夠汁撈, 店方也肯幫我們加汁. 雖則係小店, 也覺誠意可嘉. 牛仔骨係煎得幾香, 不過牛係應該化學過了, 肉味同肉質一般. 當然, 這價位吃過午餐, 也不能有太大的要求. 家下這個水準, 滿意了.
安格斯燒牛肉意粉 $48: 8分, 小弟見這裡叫得農家意粉, 即係意粉應該係招牌之作來的, 這個餐就跟意粉. 先吃口意粉, 原來係有味的, 撈撈蒜蓉汁, 幾好. 這個安格斯燒牛肉沒有化學過, 肉質係比較好的, 也燒得幾靚, 不會實實的.
凍奶茶: 8分, 相當大杯, 真係由頭飲到尾都得, 也幾香濃.
芝士焗開心果番薯: 8分, 老闆送了一人一客甜品, 最初聽見話甜品係番薯, 還以為係番薯糖水, 原來係原隻番薯, 用上芝士焗, 幾香, 加上面頭的開心果, 特別的甜品, 味道也幾好.
整體食物有水準, 也經濟的. 服務都相當好, 老闆態度誠懇, 也讓人感受到他那份誠意同埋那一團火. 係值得支持的. 不知往後的故事如何發展, 這一刻, 農家意粉係行出了成功的第一步.