2024-01-15 598 浏览
🍜鱼介豚骨沾面💰$83.⚡️渔场台风系香港算比较有名嘅拉面舖,除左旺角之外仲有荃湾同湾仔2间分店,一直以黎质素都keep得唔错,今次就久违地去食旺角店,风格上有少许改变,味道上总体不过不失~🤗.⚡️餐单依然只有3款,🐻生曰:咁多年嚟基本上只会食🍜鱼介味,呢种口味亦系日本最常见嘅沾面,差别在于日本沾面口味会比较甜.⚡️同几年前相比,旺角台风嘅汤底变得较稀和较淡,可能系因为迎合香港人口味😳但个人比较钟意正宗嘅日本重口味沾酱.⚡️面条方面亦感觉比几年前嘅面较幼,但仍然可以充分挂上沾酱。配料方面,笋用左大量麻油调味,叉烧、紫菜、溏心蛋则大致维持水准🍳(🐻生表示觉得溏心蛋可以再浓味d).⚡️同湾仔分店相比,旺角呢间比较系「王道」沾面,湾仔果间系用慢煮叉烧,感觉上更似系「新派」沾面,小女子同🐻生都独钟旺角店,湾仔店试过就算~🙌
🍜鱼介豚骨沾面
💰$83