2014-11-27 1540 浏览
大坑是一個好特別社區, 靜中帶旺, 食肆靜靜起革命, 多了好多選擇.經朋友介紹得知此店的海產每日新鮮運到, 品質應該有保証, 就不防試試.內裡裝修精簡, 有壽司吧枱, 普通席, 空間感闊, 舒服的感覺.  牆上畫了江尸前的屋, 趣緻.經師傳介紹今天有新鮮運到的鰤魚(ぶり), 即刻點了三食.  鰤魚以肥美甘香的魚油見稱, 多生於高鹽度和 温水水域.  野生品種則叫鰤魚, 養殖的則叫油甘魚, 比較多人認識.  當造期是11,12月, 當然不可錯過.  先吃魚背位, 脂肪較少, 肉質結實, 微微的脂油味好香.  二食是魚腩他他, 魚腩碎加入香葱, 另油脂浸入了香葱, 層次豐富, 如再加上紫菜吃, 又有另一種感覺, 可減油脂感.  最後魚腩位, 油分重, 入口即溶, 食後那油脂香還在我口腔內停留, 讚!    試過了肥美的鰤魚, 點了壽司定食.  前菜非常欣賞那碟海膽寒天, 外觀似jelly, 那jelly部份是用了鰹魚淆湯再加入大葉, 有清香的感覺, 而內裡的海胆鮮甜.  壽司部份有三款是白魚, 分別是黑鯛, 羽太和石垣, 白鱼的口感比較淡, 有鮮味.  食過淡口的, 跟著吃重味的油甘魚,
壽司部份有三款是白魚, 分別是黑鯛, 羽太和石垣, 白鱼的口感比較淡, 有鮮味.  食過淡口的, 跟著吃重味的油甘魚, 油分高嫩滑.  另一款深海池魚, 煙勒度高, 鮮甜.  凡立貝, 表面偏黃, 鮮甜有實質感, 好rich一流.  美食一浪接一浪, 跟著是牡丹蝦, 彈性度高漿口, 蝦味超濃.  香雙松葉蟹壽司, 面上那蟹膏好香滑, 一試難忘, 可惜份量太少不能盡興, 至於那蟹肉非常甜美, 食落帶有少少醋味.  火炙中吞那魚, 這個都係入口即溶, 油份好重, 香口, 口腔內油脂蕩來蕩去, 有幸福感.  野生海鰻壽司, 肉質柔軟, 鮮味, 配以秘製醬汁, 醬汁不太濃比較清甜, 跟一般的有分別, 好味!  葱吞那鱼壽司, 雖然比起剛才的鰤魚他他謙色, 油脂都重,
入口即溶.  最後是海胆壽司, 海胆來自墨西哥, 聽聞墨西哥水質比較清, 養育的海胆都比較好, 食落口果然質感重, 海水味濃, 腍口, 這個都要like!
只是數百元咁嘅品質, 我個人認為超值!
2014-11-26