2017-05-09 124 浏览
話說前排小弟喺網上見到平機票去日本,一心打算搶咗之後,可以平平哋喺畢業之後去轉日本,點知搶唔到,好傷心,連個server都入唔到⋯⋯我姑姐知道咗我嘅苦況之後,就話帶我去食好嘢補番數。原來佢帶咗我去銅鑼灣食日本嘢,就係焱丸水產!我上年同家姐喺尖沙咀食過第一次,佢哋喺港島區開咗新店!一入到去,熟悉嘅日本風裝修,令到我好似真係去咗日本咁,呢度嘅裝修不比尖沙嘴差啊!如果要選最佳裝修嘅餐廳,我一定會選焱丸水產!坐低冇耐,店員熱情咁介紹是日精選,我哋都諗咗十分鐘,之後就決定到叫咩食喇!首先,先食一個沙律,就係蟹子蟹肉薯仔沙律,蟹肉都幾多,薯仔粒唔會好硬,再撈埋沙律醬,好清新!下一樣梗係必食嘅刺身啦!我叫咗個小刺身盛,入面有帆立貝、油甘魚同三文魚,三文魚好新鮮,食落冇渣;帆立貝非常鮮甜,又爽口;油甘魚完全唔韌,又唔腥,全部三款都要讚啊!姑姐話想食啲飯落肚,所以我就提議叫一個壽司盛合,個盛合好豐富,有吞拿魚、熟蝦、三文魚、鰻魚、三文魚子、海膽、帶子、青瓜小卷、鯛魚等,海膽極鮮甜,食落有海水味;仲有個鯛魚好特別,好爽口,唔講仲以為食緊魷魚!呢個壽司盛合真係冇得彈啊!之後就到全晚嘅焦點喇!就係食浜燒!呢個

之後就到全晚嘅焦點喇!就係食浜燒!呢個就係必食嘅蟹噌甲羅燒!將蟹肉蟹膏拆肉,再放入蟹蓋加埋鵪𪂹蛋一齊燒,燒好之後蟹膏味超香,食落好甜,水準果然維持到!

除咗燒蟹蓋,我哋仲有個活貝盛!入面有兩隻蠔、兩隻鮑魚、四隻白蜆同兩隻帆立貝!新鮮鮑魚燒好完全唔洗蘸醬油都已經夠味!

隻蠔仲大個我塊面

我之後仲多手叫多個炸雞同野菜烏冬,炸雞算唔錯,又冇骨,個野菜烏冬就當係蔬菜啦,出去食都要健康啊!

我仲試咗杯菠蘿燒酒!

焱丸依然係我最中意嘅餐廳之一,百食不厭!
2017-04-15