2018-06-06 389 浏览
登龍街又稱「拉麵街」。短短一條街已經有幾間知名嘅拉麵店林立,有米之蓮級的,又有本地拉麵始祖等。用餐時分總大排長龍的三田製麵所,今日10點幾見冇咩人排隊於是試吓。餐廳雖然有‘吉’位,但都盡量將兩位客人搭枱,預留四人坐。每人最低消費一碗拉麵或者兩份小食。我同男友就叫咗一碗特大沾麵,同三份小食share。一碗特大沾麵280g,相等於兩碗中沾麵(140g),價錢只係相差$10,所以特大share抵好多!又可以試多幾款小食。我哋揀咗凍麵,麵過左冷水更煙韌彈牙。沾麵汁濃厚好掛麵,但略嫌湯底太多魚粉,有點過鹹,欠缺豚骨味,食到有點膩。不過流心蛋效果做得幾好,唔係凝固咗既啫喱,但係如果蛋白再入味啲就好了!叉燒肥瘦適中,但有點乾。黑胡椒炸雞翼調味落得重手左(見到圖中就知)醬汁太甜,欠缺黑胡椒嘅香味,而且醬汁太多,令到炸雞翼外皮淋晒,冇咗食炸雞翼脆咯咯嘅口感今餐為味蕾帶上豐富嘅衝擊(重口味),建議餐廳可以稍稍調淡味道,畢竟香港人都不是太重口味
登龍街又稱「拉麵街」。
餐廳雖然有‘吉’位,但都盡量將兩位客人搭枱,預留四人坐。

每人最低消費一碗拉麵或者兩份小食。
我同男友就叫咗一碗特大沾麵,同三份小食share。

黑胡椒炸雞
調味落得重手左(見到圖中就知