2021-11-02
想食大澳風味,唔一定要去大澳既,係銅鑼灣都食到架。今次就揀左呢間食上水人家菜既大澳德發!佢最出名係三弄脆皮豬手,係店員推介比我地,豬手個皮炸到卜卜脆,唔會好硬,肉質鮮甜,非常多肉,係抵食之選!唔使點醬都好好食,如果點少少芥末醬就更加惹味。椒鹽鮮魷,用左大大片魷魚炸成,都幾厚肉,食落唔會太韌,無炸過龍,加上唔會太咸,味道岩岩好,夠晒香口!大澳海味雜菜煲用左濃味既海鮮湯煮成,見到有好足料既蝦乾、魷魚乾、銀魚仔。菜既份量都好足夠,不過煮得有d淋,如果爽口少少會更好。不過入面既粉絲就加晒分,因為吸收晒湯既鮮甜!好正呀!瑤柱蛋白炒飯唔太油又唔會太濃味,襯小菜食就岩晒喇,份量亦好足夠。仲加左少少蟹籽做點綴,靚晒~呢間餐廳有兩層,好多位,又坐得舒服,食物味道又唔錯,可以再encore!