2017-07-27 146 浏览
草根間中都會去到紅磡覓食,眼見黃埔地鐵通車後,紅磡同黃埔嘅美食愈來愈多,唔少食店都進駐區內。只係相隔一段時間冇去,已經眼見唔少食店嘅開張同倒閉。由於最近好多人去左呢間紅磡餐廳食西班牙Fusion菜,見評語都唔錯,草根👧🏻👩🏻又去試一試👅睇大家嘅介紹先知原來餐廳個名*民泰四七*嘅由來係源於街名,由於坐落民泰街47號,所以先有此店名,聽落都幾有意思。去到先發現原來餐廳正正係昔日皇后冰室嘅舊址。當日落雨,加上係夜晚,搵來搵去都好似見唔到餐廳招牌。好彩之前做過功課,記得餐廳有一幅好特別嘅牆。咁啱俾草根姐姐係店外望到佢,先至知道餐廳原來就係前面。呢幅牆用嚟打卡真係一流餐牌有主菜、飯/意粉、小食同甜品,選擇都唔少。店員話乳豬係推介菜式,不過呢晚唔太想食咁多肉,所以叫左一個飯、一個小食同兩個甜品。波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯($158)Stuffed Boston Lobster Risotto🍛意大利飯 一上枱就已經好香嘅芝士味🧀,係平日pizza 🍕個陣芝士味呀😍😍😍一睇原來面頭有大量芝士粉。飯中間隱藏左半隻#龍蝦 😋龍蝦肉質彈牙同爽口😍每一粒米嘅中心都有少少硬硬地,有少少傳統意大利飯嘅影子👤,不過

呢幅牆用嚟打卡真係一流

餐牌有主菜、飯/意粉、小食同甜品,選擇都唔少。

波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯($158)
🍛意大利飯 一上枱就已經好香嘅芝士味🧀,係平日pizza 🍕個陣芝士味呀😍😍😍一睇原來面頭有大量芝士粉。飯中間隱藏左半隻#龍蝦 😋龍蝦肉質彈牙同爽口😍每一粒米嘅中心都有少少硬硬地,有少少傳統意大利飯嘅影子👤,不過整體上腍多過硬,👍香港人唔會食唔慣!成個飯都有好濃郁嘅蕃茄醬味,撥開d飯🍚原來有好多蕃茄碎🍅同洋葱係中間,味道酸酸地更令人胃口大開😙,米飯粒粒🍚都可以掛住個汁😻,高質好食!食完仲完全唔會覺得濟👌,一個女仔都可以食哂成個飯🙊

流心車打芝士粟米片球($55)
Doritos Crusted Cheddar Cheese Bites
🧀芝士條外面嘅皮炸得太硬、實的的😟,好彩中間芝士夠鹹香,仲非常流心👏,搣開個下都好吸引。睇相可以見到芝士🧀好柔軟,拉絲完全冇難度😍😍其實草根認為🤔芝士條外層嘅味道好似一款三角形芝士薯片(紅色包裝個款芝士片,有冇人知道我地講緊咩?)會唔會其實餐廳真係用個款芝士薯片整碎做炸物嘅外殼呢?😂
流心車打芝士粟米片球

食完個小食同意大利飯基本上都飽左,不過甜品環節真係唔少得。

西班牙油炸鬼($60)
Spanish Churros (Chocolate Ganache/Strawberry White Chocolate Ganache)
去到西班牙餐廳當然要食番個西班牙菜🇪🇸
西班牙油炸鬼
第一次食西式油炸鬼,外面佈滿玉桂糖🍬所以食落都幾甜。以為會係脆身,但係原來質感係外脆內腍嘅。一拎上手就感覺到成個油炸鬼都幾軟身,油膩感唔重,不過由於口味問題,草根就唔多中意個質感啦😂點上旁邊嘅朱古力醬🍫同白朱古力士多啤梨醬味道會豐富d🍓呢個價錢得5小條,都幾貴啊
西班牙油炸鬼

串串貢雞蛋仔($52)
Chun Chun Kung Egg Waffle (Egg Waffle/Purple Yam Sauce)
甜品真係唔會嫌多,一串串嘅賣相都幾得意✌🏻雞蛋仔外面個皮好薄好脆😍中間個餡料質感實在,一向中意食蛋糕仔嘅草根覺得幾好食,不過其實完全唔關雞蛋仔事,我地覺得叫蛋糕仔🍰會適合d,蛋糕仔係紫薯味餡加上紫薯味醬🍠只帶好輕微嘅紫薯味,不過都幾討好💕明明係澱粉質,但食落又唔會覺得好飽好濟👀,紫薯迷唔好錯過啦🙌蛋糕仔仲要用下面個小火爐🌋熱住,雖然就唔係好熱,對整體冇乜作用,不過用嚟影相就真係賣相一流!!!📸
串串貢雞蛋仔

成餐最出色嘅一定係個飯!!
草根真係好中意!雞蛋仔味道都唔錯,芝士條同油炸鬼草根就覺得一般般。不過店員服務好好,不斷加水俾我地,仲會主動收碟。而且餐牌選擇都幾多,下次都想再嚟試一試d主菜得唔得!