2016-03-22
2025 浏览
今日去沙田花園城探bb, 夜晚就落左朋友樓下搵野食醫肚。見到呢間西餐廳個門面都幾試正,就揀呢間啦!店內環境唔算大,不過每枱之間既空位都好充足,感覺唔逼夾。Menu既食物比我想像中多款式,有頭盤,小食,pasta類,扒類,海鮮類,仲有pizza等,花多眼亂,哈。因為唔係太喜好食肉既關係,有好多招牌菜例如西班牙燒乳豬,安格斯牛扒等等,我都無試到。我同朋友點左個煙燻北海道帶子伴尼斯沙律,香辣蒜片大蝦意粉試試。嘩!!一見到個沙律粒帶子真係嘩一聲!北海道帶子既利害粒粒都手板咁大粒,煙燻既面層香味撲鼻,切開裡面仲係軟綿綿既肉質,咬落口彈牙有鮮味。另外沙律加左溫泉蛋,沙律菜伴上流心蛋汁,超襯,讚~*一行入餐廳,我聞到一陣好香好香既蒜頭味。原來就係呢個香辣蒜片大蝦意粉既味道!侍應話呢個係招牌菜色之一,果然值得一試~~意粉入面有好多煎到金黃色既蒜片(我食哂!哈哈), 難怪蒜香味咁濃郁。我相信佢既大蝦係用鮮蝦,不但冇雪藏味之餘仲好彈牙爽口。成個意粉同配料番茄豆角配合得好好,而且份量足夠兩個人食,絕對抵食!話飽話飽,但女孩子食甜品真係有第二個胃。我地叫左個開心果疏乎厘同一杯cocktail. **開心果疏乎
冇錯,係開心果!我都覺得好特別,所以點黎試下。之前有食過原味或者橙味既疏乎厘,但開心果就係第一次。熱辣辣既疏乎厘傳黎一陣開心果既香味 ...用匙羹"筆"開左一啖,淺綠色既疏乎厘第一次見,放入口暖笠笠好軟滑,好似入口即溶既泡沫。開心果味既疏乎厘口感同味道都幾得意 幾新鮮,唔錯☺
返屋企途上,經過城門河畔,涼風輕吹,微醺。食飽飽感覺真好,快樂就係咁簡單!