2019-09-19
喺megabox水牌見倒鳳城1954覺得個餐廳名幾合眼緣就入左去lu,查一查先知原來同其他老字號鳳城同一個集團💁♀️-呢間食物同其他嗰啲唔同,走創意(?)路線,菜式名都幾得意👼叫左個包羅萬有、1954蝦多士🥪(呢個名就hea左啲啦)、龍袍大蝦🍤同蛋散🍳~-包羅萬有(HKD 42)其實得三個包🥯 - 流沙🥚、叉燒🥓同綠茶🍵,我隔離嗰個動作比較快,一咬開就卑入面啲餡辣親,所以食嗰陣要小心啲啊❗️叉燒包同流沙包就中規中矩啦,無咩特別,綠茶包味道就唔係好濃,其實到而家都係估估下,唔知係唔係真係綠茶-蝦多士(HKD 20/件) 好鬆脆,蝦亦好爽同彈牙,不過份量唔大,所以廿蚊件小貴😢-龍袍大蝦(HKD 128)非常邪惡😈,用鹹蛋黃整嘅嘢又好難難食嘅😅不過我比較重口味,如果鹹蛋黃嘅味可以再濃啲會更加好🙈.-蛋散係兒時回憶,呢道有少少失望,同我印象中嘅蛋散有啲唔同,雖然都係脆口,但啲煉奶搞到個味怪怪地,亦有啲過甜😔.