2017-06-16
嗌咗一個 sukiyaki set,個餐包含前菜,沙律,壽喜燒牛肉同埋野菜,最後仲有個飯同埋甜品。前菜係茄子同埋胡麻汁海蜇青瓜,茄子本身被輕微醃漬過,喺茄子上面有少少淺啡色嘅啫喱狀物體,帶有有少少昆布木魚味,好得意,同個茄仔好夾,而個海蜇青瓜口感複雜,有海蜇嘅爽同埋青瓜嘅脆同時夾雜喺口腔入面,另外個胡麻汁同出面食到嘅好唔同,個麻味強烈好多,口感亦都較為杰身,唔知會唔會係餐廳自製嘅呢?雞肝茶碗蒸,茶碗蒸就食得多喇,有埋雞肝喺入面嘅真係未試過,面頭嘅呢隻幼葱,比起平時嗰啲香蔥更加香,以為雞肝同鵝肝嘅食法應該差唔多,點知佢哋係兩個截然不同嘅感覺嚟嘅,雞肝無鵝肝咁肥膩,但係有一陣獨有嘅甘香,纏繞住喺口腔入面,久久不散,再配合埋蒸得滑溜嘅蛋,好好味架。跟住就嚟到今晚嘅重頭壽喜燒喇,廚師先用牛嘅脂肪嚟到起鑊,跟手就放咗啲大葱落去,霎時間油脂同埋大蔥嘅香味就充斥著成個舖頭,真係令人更加期待,壽喜燒嘅牛肉用左近江牛,近江牛同神户牛等被稱為日本三大牛肉之一,質素當然有保證,牛肉入口即溶,跟住油脂就會喺你口入面傾刻爆發,然後就係持續好耐好耐嘅牛味,花得起不值得興奮,比別人懂得花才是真正學問,相信呢句說話就
跟住就嚟到今晚嘅重頭壽喜燒喇,廚師先用牛嘅脂肪嚟到起鑊,跟手就放咗啲大葱落去,霎時間油脂同埋大蔥嘅香味就充斥著成個舖頭,真係令人更加期待,壽喜燒嘅牛肉用左近江牛,近江牛同神户牛等被稱為日本三大牛肉之一,質素當然有保證,牛肉入口即溶,跟住油脂就會喺你口入面傾刻爆發,然後就係持續好耐好耐嘅牛味,花得起不值得興奮,比別人懂得花才是真正學問,相信呢句說話就係形容緊我依家嘅感覺。
喺牛肉同牛肉之間,廚師仲會整大量嘅野菜嚟俾你同啲牛肉一齊食,當中尤其以豆腐,冬菇同埋洋蔥最為惹味,皆因佢哋都索咗牛肉同牛肉喺烹調之間剩餘嘅肉汁,呢個冬菇嘅菇味特別香,同牛肉形成絕配。
完成所有壽喜燒之後係麵豉湯,沙律同埋飯,先用個沙律清一清個口腔,再迎接麵豉湯同埋個飯對味蕾嘅衝擊,喺個飯上面嘅係近江牛肉粒炒蛋,面頭再配上幼蔥粒,簡簡單單,卻又令人食得過癮。
甜品係紅豆糕同埋漬梨奶凍,紅豆糕口感煙靭,豆味會喺口腔緩緩滲出,而只帶少甜,呢個甜度配合得最好不過,而個奶凍就不得了喇,個奶味香濃到..如果 3.6 係用嚟形容牛乳嘅濃度嘅話,我會俾呢個奶凍嘅牛奶味係 3.9,香濃嘅牛奶味,加上面頭漬梨嘅微酸,整個味道好和諧。