2009-01-13
2009年1月8日(星期四)晚會去興記煲仔飯,係一位同樣鍾意食野既FD介紹。老實講,廟街我同去食既FD都唔熟,亦唔會經常去大排檔食野,所以對衛生環境唔好呢一點早已經有心理準備。(**因為係同BEST FD去食,心情勁好,所以會覺得食物更好食)走出油麻地MTR C出口係7.00既事,7.05已經有位坐,響一間細細地既舖仔裡面。地板︰唔亁淨多油漬(預左)牆身︰有正貨聲名、有D餐牌、正正常常檯櫈︰鐵皮檯+膠櫈,睇落去唔多乾淨,而且好舊對呢度既環境完全無期望甚至預左會好差,所以去到見到,反而覺得都OK︰)1. 唔好著靚衫去 2. 最好去左廁所先去 3. 唔好諗住可以慢慢食慢慢傾計是日菜式︰蠔餅(細)+蒜蓉通菜炒鮮魷+臘腸滑雞煲仔飯蠔餅 - 油炸蠔餅~參考其他食評既相,知道呢種蠔餅係粉醬油炸,所以預左會好油。見到實物果真如此~我同FD兩個女仔唔大食,坐低見到隔離檯叫左蠔餅好大塊,唔敢叫大碟,只叫左細碟,一人一塊。因為係油炸食物所以一黎到我就即刻擺落口--會熱到"辣"親︰P油味幾香,蠔味淡淡地,味道屬一般~無法令人留下深刻印象~但係絕對可以閒時食下︰D腐乳通菜炒鮮魷 - 腐乳炒菜~一個細碟裡面裝滿
會去興記煲仔飯,係一位同樣鍾意食野既FD介紹。
地板︰唔亁淨多油漬(預左)
牆身︰有正貨聲名、有D餐牌、正正常常
檯櫈︰鐵皮檯+膠櫈,睇落去唔多乾淨,而且好舊
是日菜式︰蠔餅(細)+蒜蓉通菜炒鮮魷+臘腸滑雞煲仔飯
腐乳通菜炒鮮魷 - 腐乳炒菜~一個細碟裡面裝滿左通菜,綠油油唔會太殘~鮮魷有咬口,配起淡淡既腐乳辣味,唔錯!!最美中不足既係 : 腐乳唔夠味.......
雖然腐乳呢個重點失敗左,但整體味道算唔錯~
臘腸滑雞煲仔飯 - 當晚主角~煲蓋太熱要FD用手袖隔熱先勉強開到,一打開~又白又粒既飯立即噴煙︰)上面有六至七舊雞同埋一條小臘腸~料係少左D,但係D雞滑到令人驚喜︰D 臘腸雖然細條,但係蒸既過程將油份蒸左入D飯到,就因為咁~臘腸無咁油~食落去唔會太濃味~恰到好處,加埋豉油焗佢5分鐘再打開,正 !!
缺點係飯焦有一半都燶到黑哂唔食得T^T估計係煲既時候一邊煲底煲得太耐~
細食既,一煲夠二個人食,大食既,一人一煲啱啱好~
因為邊個約會本身已經非常開心,而好心情會提升食物既味道,所以建議開開心心咁去食,D野食好味幾倍︰D