6天前
每次經過這家煲仔飯店都見到門前長長人龍,週末大約六點多就會開始多人排隊,所以星期六特登提早過來,五點多剛開門營業就入座了,成為店內第一枱客人。菜單上有超過五十款煲仔飯,各式各樣中式小炒小菜,菜式種類非常多。由於飯店主打煲仔飯,基本上每枱客人都必食。這次我們兩個人叫了兩個煲仔飯加一份小食,再配兩支可樂~臘腸潤腸煲仔飯 $90港式潤腸臘腸口味,一上枱臘味香氣一湧而至,面層加上蔥花點綴,潤腸臘腸油香氣滲入米飯,加上鍋底焦香鬆脆嘅飯焦,令米飯香氣提升至更高層次。煲仔飯豉油甜中有鮮,為煲仔飯加分。免治牛肉煲仔飯 $85 (加蛋$6元)窩蛋牛肉飯的視覺感真係好豐富,牛肉醃漬過味道不錯,軟嫩度適中,拌上蛋黃後口感滑嫩,與潤腸臘腸相同,整體來說味道有香氣不錯,只是少了油香氣,米飯香氣再提升一些會更好。興記煎蠔餅 $80(小)炸蠔餅即叫即炸,外皮炸得鬆脆又唔算太油膩,不過蠔仔略嫌比較細小,但份量尚可,沒有腥味,每啖再配上蒜味濃郁、辣到適中的蒜蓉辣醬,令這道小食更加出色。整體來說,飯店環境尚算乾淨整潔,但座位較窄較迫必須搭檯。雖然人多,但上菜速度頗快,而且菜色選擇非常多,值得再次回訪,試試其他菜式。
臘腸潤腸煲仔飯 $90
臘腸潤腸煲仔飯
免治牛肉煲仔飯 $85 (加蛋$6元)
免治牛肉煲仔飯
興記煎蠔餅 $80(小)
興記煎蠔餅(小)