餐厅: 鮨燐
资讯:

最近香港開左好多‘鮨‘嘅日本菜,Omakase🤤🤤而呢一間鮨燐最近開左一間分店,仲要係尖沙咀,好方便🤤而且佢仲要有三個餐可以選擇,好有彈性👍👍而今晚我就揀左$1680嘅餐~-一入座會有一條熱毛巾可以俾你抺手,跟住師傅就會好快黎我地面前準備食材,讚一讚呢度嘅師傅,刀工十分之好,每一道食材都好似欣賞緊藝術品咁♥️另外仲有員工,服務十分好,不停幫我哋加熱茶同埋換毛巾,好貼心♥️😍-1.先付🌟前菜有蕎頭、醃蘿蔔同蒜頭:好開胃,全部都酸酸甜甜,蒜頭又唔會太濃味,所以都encore左一次😋🌟先付有湯葉三文魚籽、和哥山富有柿配柚子味噌同石川小芋:湯業有好濃嘅豆味,本身我唔係好鍾意食三文魚籽,因為太腥,但係呢度嘅三文魚子竟然完全都唔腥🤣柿好爽同好甜😋😋小芋入口係好棉密嘅口感♥️-2.刺身🌟蠔:黎自厚岸灣嘅蠔,配上土佐啫喱醋同柚子皮,好鮮甜同清新~🌟剝皮魚:黎自大分縣嘅剝皮魚,師傅將佢切成幼條,再撈左醬油同自身嘅魚肝,一啲都唔腥🤤🌟針魚:今個星期開始時令嘅魚,感覺上佢嘅肉質相對上比較淡,雖然魚味唔算太豐厚,但就好鮮甜,餐廳亦都準備左薑葱柚子配豉油,清新而不膩😋👍🌟獅魚:佢嘅口感比較柔滑同埋細膩,上面配上三星漬

1.先付

2.刺身

🌟獅魚:佢嘅口感比較柔滑同埋細膩,上面配上三星漬,係辣面豉,唔使點豉油都好夠味🤤

🌟中拖羅:師傅建議我哋可以配埋紫蘇葉一齊食,加上竹炭鹽同芥末,可以解膩同多重味道👍
🌟火炙大拖羅:望到啲油份都流晒口水🤤火炙完好香,配埋紫菜同日本大葱,超正😋
🌟牙帶魚:聽聞呢款魚嘅刺身好容易有腥味,但餐廳處理得好好👍輕微嘅火炙可以增加油脂嘅香氣☺️
🌟鰹魚:鰹魚嘅脂肪含量比較少,所以口感比較爽口同清新,洋蔥汁可以突顯魚嘅濃味😍

3.和食

🌟日本䱽魚:擺盤好靚,有一舊橙色嘅楓葉麵根,好像真👍䱽魚好厚肉,魚味都好濃😋😋熟食嘅魚果然有唔同風味♥️

🌟青檸啫喱:呢粒啫喱用黎refresh一下口入面嘅味道,再準備食壽司🍣
4.壽司

🌟鹿兒島深海池魚:佢嘅油脂非常之厚,所以入口比較淋身,掃上薄薄嘅豉油,食到淡淡嘅鮮甜🤤
🌟石坦貝:師傅臨俾我哋食之前會拍一拍佢,見到佢即時收縮,代表仲係好新鮮,同埋口感會更加爽脆👍配上少量嘅柚子皮,好清新😋
🌟花竹蝦:算係比較上等嘅蝦類,佢嘅味道特別鮮甜、肉質彈牙、配埋蝦膏更香😋😋

🌟秋刀魚:好好彩食到季尾嘅秋刀魚,佢嘅油份比起其他魚特別重👍可惜又要等到下年先有得再食啦🥲
🌟黑鯥魚:呢款魚冬季係最佳賞味季節,因為油脂會更豐盛,師傅會將佢先漬一漬,再火炙,好香口😍
🌟馬糞海膽:食落去幸福感滿滿,見到師傅都不吝嗇咁樣‘不’啲海膽,十分鮮甜吖👍👍
5.湯

🌟紫菜麵豉湯:唔好以為麵豉湯平平無奇,但係飲落有驚喜,紫菜味好濃郁🤤
6.甜品🍮抹茶奶凍

估唔到呢一間餐廳整甜品都咁掂👍👍真係覺得食完一個都唔夠喉呀,呢個奶凍超級滑,而且奶味超重,配埋面頭嘅抹茶,唔會太甜或者太苦,無論口感、味道定係質感都啱啱好👍👍😍♥️
2021-11-22