2019-02-06
一年一度朋友團年飯,坐隔離同事剛剛試了一間新海鮮火鍋店,推介給我及抱著一試心態,確實真的不錯。當日去到火鍋店無諗過會安排房間給我地用膳,既舒適又夠私隠,唔會好似其他火鍋店又同人鬥大聲講野。同朋友仔睇完個menu,大家二不話說一定要試個黑松露菌皇湯底。疑似老闆娘推介依個湯底要即刻飲,佢話個湯熬湯左幾日,飲完先用來打邊爐,禁我地即刻試啦,味道清甜而不膩,而且菇味非常濃郁,飲唔停口,味道令人非常難忘。再來牛頸脊,味道濃質滑,打邊爐一流。四寶手打丸,非常爽口彈牙,我自己就非常喜歡蝦丸,清甜又彈牙,即*安哥*多一碟。豬肋條肉滾左好耐,仍然有肉味,肉質非常冧。韮菜及黒松露餃,味道非常香囗,不像外間只吃到肉的感覺。淮山、凍豆腐、白鱔、脆肉鯇也有質素。我地頭round唔記得叫海鮮盤,即刻問問老闆娘有咩推介,良心老闆娘同我地講叫個二人份量已夠食,到左後原來份量夠大,活海鮮黎的,大花甲、蜆仔、蝦、蟹、聖子皇,新鮮又鮮甜。最後真的要讚一讚熱盤小食,水準一流,生炸蕃薯,巧手工之作,非常內軟外脆。油炸鬼鑲蟹子,脆口又惹味。炸九肚魚及烤魚干,烤炸合宜。涼盤小食沙嗲魷魚爽口到不得了,沙嗲濃郁,辣味醒胃。朋友仔們非常
最後真的要讚一讚熱盤小食,水準一流,
生炸蕃薯,巧手工之作,非常內軟外脆。
朋友仔們非常滿意,已説定下次必再來試老闆娘推介的水煮魚及冬蔭公湯。