2020-11-08
潮州打冷相信好多人都食過,今次朋友就就帶我去一間位於太子嘅高級嘅潮州餐廳。一入門口陳儀興尚潮樓已經俾到一種乾淨,舒適嘅感覺我,有別於一般潮州打冷店,唔會覺得擠擁同嘈吵。不論菜單,桌椅同餐具,都別具傳統中國特色。生醃瀨尿蝦($144)瀨尿蝦食得多,生食嘅就真係第一次。開頭都有啲抗拒,但食落就真係停唔到口。瀨尿蝦好新鮮,蝦殼基本上唔使剝,一節節放入口,然後大大力吸佢出嚟。食落有少少酸辣,肉質好厚好滑,一食真係停唔到口。鵝三寶($228)三寶指嘅係鵝肉,鵝肝同鵝腸。份量都幾多,四個人食都好夠。鵝肝好新鮮,有別於法式鵝肝,食落暖暖地,唔會太韌或者太軟,一般鵝肝食幾塊就會膩,但今次反而愈食愈多。鵝肉都好滑,食落唔會老,加埋啲白醋,酸酸地好開胃。最後鵝腸就好爽口有彈性,食落索索聲。老藥桔($20)開頭見到個藥字以為會好苦,點知飲落好甘甜,帶少少酸,味道好特別。服務員話喉嚨唔舒服就最岩飲。
不論菜單,桌椅同餐具,都別具傳統中國特色。
生醃瀨尿蝦($144)
鵝三寶($228)
老藥桔($20)