2007-12-24
正日做冬至, 跟老公家人做節! 選擇這裡是因為價錢不會太貴, 懷舊菜亦做得唔錯!我跟老公都是愛魚之人, 見魚缸內有大量黃腳立, $15/兩(職員仲話係釣上黎既海魚), 選了條較大的斤幾, 清蒸, 可惜, 比起上次在荃灣標記吃的那條, $180(好細條), 差得遠, 滑是夠滑, 但沒有魚鮮味!芋頭香酥鴨, 半隻, 吃了一件, 芋頭做得很滑, 不過, 芋頭香味不濃, 夾在燒鴨件上, 我又不覺得特別好食!咕嚕肉, 它跟我第一次吃時...水準差了點, 皮炸得不夠脆, 失望!腐竹什菌扒豆腐, 味道不錯!生炒糯米飯, 我覺得料不多, 油油!炒豆苗, 炒西蘭花, 我食得比較淡, 所以覺得鹹了一點點!焗魚腸, 又一懷舊菜, 試了一口, 印象中, 龍華做得比較好吃, 呢度又係太鹹!鴨腳包, 這是全晚最好的, 比上次更好, 因為鴨肝不硬, 叉燒, 鴨腳配合得很好!白切雞, 半隻, 樣唔錯, 不過, 最後先黎, 已經吃不下了!我常奉勸如果想食得舒服一點, 就不要正日出外吃飯, 人多, 食物水準不穩是大家一定要接受和忍耐的!
腐竹什菌扒豆腐, 味道不錯!
生炒糯米飯, 我覺得料不多, 油油!
炒豆苗, 炒西蘭花, 我食得比較淡, 所以覺得鹹了一點點!