2015-04-02 861 浏览
韩国烧烤愈黎愈盛行。虽然食过几间韩烧,但要数最正宗的,还是这晚到过炑八韩烤才发现一山还有一山高。 炑八韩烤的分店愈开愈多,这间主张大伙儿一起吃肉畅饮,享受愉快时光的餐厅,凭经营理念在香港不断发展,难怪分店一家接一家。最近是湾仔分店新开张,笔者当然要跟朋友来凑热闹。分店位于鹅颈桥旁边,都算方便。上楼去到餐厅,见到里面环境好宽大。餐厅主要分成两个部份:一边就系卡位为主另一边就系圆台为主圆台𠮶边仲可以将啲台拍埋一齐变大台!最特别嘅系墙身仲有炑八御用画家画嘅画食嘢嘅时候都可以欣赏到艺术品,真系一件赏心悦目的事点餐时发现二人套餐比散叫更抵呢!两个人食当然系叫番个二人套餐 $280另外呢度最出名就系酱油蟹$198一定要叫返个黎食啦,于是就开始左呢个疯狂韩烧夜这个是专吸油烟的抽气机,保证大家食完出黎都系香喷喷的呢度每一枱都会有份沙律,淋上了芝麻酱令清爽的沙律菜更新鲜更fresh。有笔者最钟意食嘅火箭菜,当然睇到都心心眼啦。而泡菜海带呢啲开胃小食亦俾大家食肉前打定底泡菜仲同笔者系韩国食正宗韩烧的味道好似呢!笔者和朋友发现烧炉外围有两个大圈圈原来一个是用来放芝士粟米另一个就放上泡菜蛋酱仲有一个细嘅就会放

上楼去到餐厅,见到里面环境好宽大。
餐厅主要分成两个部份:
一边就系卡位为主
另一边就系圆台为主
圆台𠮶边仲可以将啲台拍埋一齐变大台!

最特别嘅系墙身仲有炑八御用画家画嘅画
食嘢嘅时候都可以欣赏到艺术品,真系一件赏心悦目的事

点餐时发现二人套餐比散叫更抵呢!
两个人食当然系叫番个二人套餐 $280
另外呢度最出名就系酱油蟹$198
一定要叫返个黎食啦,于是就开始左呢个疯狂韩烧夜
这个是专吸油烟的抽气机,保证大家食完出黎都系香喷喷的
跟餐沙律
沙律~
前菜
泡菜仲同笔者系韩国食正宗韩烧的味道好似呢!

笔者和朋友发现烧炉外围有两个大圈圈
原来一个是用来放芝士粟米
粟米芝士
另一个就放上泡菜蛋酱
泡菜蛋酱
仲有一个细嘅就会放蒜头同青椒,全部都系比大家随时扚黎食,啱晒随时要食野的我。

芝士微熔真的好好食啊
望到就已经谂返起之前系韩国食韩烧嘅感觉
酱油蟹绝对系今晚嘅重心
因为食韩国嘢无理由唔食酱油蟹
酱油蟹
食法系将啲白饭捞入蟹壳里边,等啲饭完全吸收晒蟹壳里面的酱汁和精华。
酱油蟹捞饭
蟹既肉质比较腍,经酱油腌制过之后,味道不但鲜香,而且好甜。
蟹膏嘅味道都好鲜,而且份量都几多。侍应仲教我哋要加埋紫菜一齐捞,味道的确唔错。
加上酱油同蟹膏嘅味道比较浓,所以捞埋一齐食中和返,食落特别开胃
二人餐有七样𩠌,份量都唔少
$280其实都几抵
二人套餐, 很丰富呢
韩烧一开始当然要先烧猪腩肉,因为可以令佢既油份留系炉面,方便接落嚟烧其他嘢食
猪腩肉
猪腩肉的脂肪层好滑
最爱牛肋骨
belly位置更是滑滑啫喱口感,食落去滋润软绵,口感腍身香滑。热爱猪腩肉的朋友一定会迷上。
牛肋骨系笔者的最爱,一卷牛肉中间包住一旧骨,建议烧的时间唔洗太耐。
不停前后翻揭可以保持肉质鲜嫩,保留肉汁。
大约六七次前后烧到啡色就食得,调味过的牛肋骨好惹味,有好香的牛味。
因为我地偏好嫩身牛肉,烧的时间比较短,所以食落好幼滑。
以生菜包住黎食更加能食到爽脆中的鲜嫩,菜边更会沾上滴滴肉汁添 真系好正!
另外猪皮亦都非常有惊喜
猪皮!!