2022-10-15
我最愛吃火鍋,一直尋找緊一啲好食嘅火鍋店。方叔叔火鍋店終於登陸香港,連林青霞、劉嘉玲都讚不絕口,當然要試吓。鴛鴦清湯鍋本身想揀麻辣鍋,因為用牛油熬製,又麻又辣,係最正宗嘅重慶火鍋,可惜今日喉嚨痛,最後揀咗兩個清湯雙拼鍋:蕃茄和大骨滋補湯!鍋底9-11月限定 : 養生花膠雞雞鍋,岩曬依家秋意到來,潤一潤。當然要試下推介菜式:💓鮮竹笙手打蝦滑來自馬去西亞無污染海域嘅白蝦,唔用生長激素,夠晒天然。有竹笙的加持,入口係爽上加爽!💓紐西蘭精品羊肉卷氈味不算好重,易入口的羊肉。💓牛切牛肉中間有筋胳位,所以除咗食到香濃嘅牛味,而且有嚼勁。💓手打4寶丸(半份)鮮蝦丸、墨魚丸、牛肉丸、豬肉貢菜丸,每款一粒,可以試完第一輪睇下邊款岩心水然後再追加!特別喜歡墨魚丸,因為有黑松露,食完後齒唇留香。💓白鱔不錯,肥美!下次要試下耗兒魚,應該會比白鱔刺少肥厚~💓田園菜籃太多款式不想麻煩,直接交比餐廳幫我地精選時蔬!四大天王飲品😱勁大杯,非常吸晴。水仙烏龍檸檬茶茶底不會好濃,夜晚飲吾驚訓吾到。洛神花鮮橙特飲酸酸地,好開胃,又解渴!💓紅糖杷上碟時,微暖的,煙煙韌韌,有焦香味,加了紅糖都不膩呢~
鴛鴦清湯鍋
當然要試下推介菜式:
💓鮮竹笙手打蝦滑
💓紐西蘭精品羊肉卷
氈味不算好重,易入口的羊肉。
💓牛切牛肉
中間有筋胳位,所以除咗食到香濃嘅牛味,而且有嚼勁。
💓手打4寶丸(半份)
💓白鱔
不錯,肥美!下次要試下耗兒魚,應該會比白鱔刺少肥厚~
💓田園菜籃
太多款式不想麻煩,直接交比餐廳幫我地精選時蔬!
四大天王飲品
💓紅糖杷
上碟時,微暖的,煙煙韌韌,有焦香味,加了紅糖都不膩呢~