2019-05-13 532 浏览
喺尖沙咀食印度菜嘅話好多人都會諗起去重慶大廈,不過講真,帶住女仔真係唔係好想去重慶大廈入邊食飯,始終都係有啲雜。不過最近在apps又搵到一間樓上鋪嘅印度餐廳,所以就膽粗粗去試下喇。不過講開呢間鋪真係有啲難搵,入口都唔係好明顯。不過搭咗啲上去之後,就發現原來間餐廳都幾大間,仲要幾光猛添。來到印度餐廳,點返一個咖喱是常識吧。所以就點咗一個咖哩羊腩,其實塞得入邊加啲分左好多種,亦都有唔同嘅難度,我今次揀嘅係最普通嗰隻咖喱羊腩。食落都少喇,羊腩都幾juicy,同埋連咗少少肥肉,所以食落都幾腍嘅。雞肉咖喱炒飯。我都幾鍾意食印度餐廳嘅咖喱炒飯,因為佢用嘅米系比較長形,食落比較煙韌,而且有咖哩嘅辣同香味。另外雞肉都十分足料,所以都推介畀大家食。蒜蓉薄餅。呢個真係不得了。本身諗住用呢個嚟點咖哩,點知佢就咁唔使加任何醬汁已經好好食,好香好重嘅蒜蓉味。不過當然,強烈蒜蓉味就代表佢加咗唔少油,所以如果你想清清地用嚟點咖喱的話,比較建議點一客原味。在場嘅電視都有播放的印度嘅MV,都幾有趣,充滿印度風味,而且環境舒適寬敞,人流量唔多,在場嘅都祇有一兩臺南亞裔嘅人士進食,所以我覺得呢間餐廳都值得一試。

雞肉咖喱炒飯。

蒜蓉薄餅。