2020-07-18 176 浏览
我媽媽係潮州人,佢特別鍾意食潮州滷味!今日竟然俾我發現左新城市附近嘅瀝源街市有潮州滷水店!佢係街市左邊門第一檔,一入去就見到!家下疫情又嚴重左,搵到地方買料加餸真係好!店舖掛住好多唔同款既滷水,滷水鴨/鵝,鹵水蛋,豆腐之外仲有豬手,雞翼,豬紅,鵝肝,豬頭肉, 金錢肚咁,真係好吸引,價錢仲好抵!我重要見佢有潮洲酸菜呀!問問老闆,佢話買滿$20就有得送!實在太正了!老闆話佢地做左好多年,保證好味,回家一試,真係真心說話來!呢間滷味店唔係得個鹹字,而係香濃得多帶點香料味。豬手爽口又入味👍鴨腎比起一般既煮得林口帶爽,好明顯係控制火喉方邊有用心咁做!另外重點要講下佢地既自家製鹹酸菜同菜舖, 兩隻都勁好味!絕對係我至愛,佢D鹹酸菜唔太鹹,爽口酸甜,送飯一流,下次去我一定要買D回家呀!以後去開新城巿,我諗我都會忍唔住去買野加餸!
我媽媽係潮州人,佢特別鍾意食潮州滷味!
今日竟然俾我發現左新城市附近嘅瀝源街市有潮州滷水店!
佢係街市左邊門第一檔,一入去就見到!
家下疫情又嚴重左,搵到地方買料加餸真係好!
以後去開新城巿,我諗我都會忍唔住去買野加餸!
酸菜
2020-07-02
5 分钟 (外卖自取)
酸菜