2008-12-29 79 浏览
每次经过九龙城呢几条各色各样食肆云集,宁静中却又有啲热闹嘅街头上,回味紧晚饭嘅满足,心里面都会不期然想起合成甜甜淡淡嘅味道!潮州合成甜品嘅装修十年如一日:光猛嘅灯光,大大细细嘅圆枱,古旧嘅卡位、贴满舖内外嘅旧剪报杂志,甚至系播放紧嘅上世纪时代流行曲,都正正诉说佢几十年嘅历史!嚟到呢啲旧式嘅中式甜品店,听住老歌,食住水准依然嘅传统甜品,真系有啲回到过去嘅感觉!呢度嘅甜品以潮式为主,糖水款式超过80种,大部份系店主自豪嘅莲子、绿豆边、百合、马蹄同清心丸作不同种类配搭而成嘅传统糖水,亦有小部份新派嘅生果甜品!潮州糖水素以多渣、甜度高又饱肚见称,而合成就系当中嘅俵俵者,是夜我哋就点咗: 莲子清心丸:虽然合成有好多糖水款式,但最好卖应该系加咗莲子嘅糖水;店入面都有介绍佢系选用最靓嘅莲子,去芯再以慢火熬足6个钟头,所以莲子入口即化,而甜度亦啱啱好!如果嫌莲子配清心丸唔够丰富,仲可以加多只蛋,佢啲蛋都几大只,蛋白滑溜弹牙,蛋味亦浓,个蛋黄香香粉粉嘅质感,令人好满足!碗糖水热辣辣,饮完一阵就全身暖晒! 潮州绿豆边清心丸:呢个糖水用料好足、火候亦够,绿豆边煲得好稔但仍然有咬口,质感粉粉软软,而且份量颇

潮州绿豆边清心丸:呢个糖水用料好足、火候亦够,绿豆边煲得好稔但仍然有咬口,质感粉粉软软,而且份量颇多;清心丸烟靱弹牙, 甜味隐约清新,纯以质感取胜!糖水饮落甜丝丝,绵绵嘅质感够晒滋润!

擂沙汤丸:擂沙糖丸有啲似糖不甩,只不过换上有馅嘅汤丸,汤丸面头有好多花生芝麻碎!汤丸皮烟烟靭靭但又好薄,麻蓉馅好浓郁再加上甜甜嘅花生芝麻碎,味道丰富有层次!

呢度地方都唔细,有上下两层,而且隔离又有分舖,好快有位之余,坐落都几舒服!而招呼亦好殷勤,当我哋话比肥肥哋嘅老板知,我哋当中有老人家,唔系咁方便坐楼上,佢就即刻吩咐啲伙记楼下有枱要比我哋先,食完行出嚟仲喺侧边睇住,叫婆婆小心行,实在好体贴,希望佢可以长做长有,继续将潮式糖水发扬光大!

莲子清心丸加蛋
上:清心丸烟靱弹牙;下:蛋白滑蛋黄香!
潮州绿豆边清心丸
擂沙汤丸
$30 (宵夜)
莲子清心丸加蛋
上:清心丸烟靱弹牙;下:蛋白滑蛋黄香!
潮州绿豆边清心丸
擂沙汤丸
  • 潮州绿豆边清心丸,莲子清心丸,擂沙汤丸