2020-07-05 95 浏览
其實我媽媽好鍾意食潮州滷味美食,尤其是滷水鵝。。所以佢去瀝源嘅話都會去呢一間滷水專門店買鵝片加餸。今日我入開沙田,就買啲返屋企俾個suprise佢! 依家滷水店係街市嘅第一檔,一入去就見到, 店舖乾淨光鮮,而且明碼實價,價錢仲好抵, !我響灣仔見到每斤鹵水鵝係要126蚊呢度只係96蚊,除咗鹵水鵝鹵水鴨之外佢仲有很多不同選擇。例如豬手,豆腐,雞翼,豬紅,鵝頭頸,豬頭肉, 金錢肚同鹵水蛋等等。好耐未食過咁好味嘅滷水鵝片,鵝嘅本身味道好出眾, 店主將每片我切到一樣大小,每片薄薄地入口有點溶化嘅感覺, 除咗鵝片我好欣賞佢每樣送都會有佢本身嘅味道帶少少佢自家製嘅鹵水味 ,唔會次出面嘅滷味店一味死鹹,呢度嘅秘製滷水汁係又點藥材味,唔似出面嘅只係得種又鹹又甜嘅味道。 豬耳很爽口一啲都唔淋, 推介比大家就係要叫豬肚, 我未食過咁有質感嘅豬肚,有樣爽脆感,而且唔油👍另外老闆很好, 佢畢咗啲自家製鹹酸菜同埋菜舖畀我, 兩隻都好好味, 鹹酸菜唔會太鹹又種清甜嘅感覺而菜舖只係微辣,送飯一流!返到屋企我用咗蒸爐聽兩分鐘剛剛和暖就端上桌上與家人分享大家都食得很開心, 真心推介住係沙田嘅人食 ,講真我真係會多啲

其實我媽媽好鍾意食潮州滷味美食,
返到屋企我用咗蒸爐聽兩分鐘剛剛和暖就端上桌上與家人分享大家都食得很開心, 真心推介住係沙田嘅人食 ,講真我真係會多啲去幫襯佢,真心做食物的食店!
外卖自取