2021-08-17 143 浏览
約咗朋友一起吃晚飯,由於最近大家都好忙,所以完全無心思諗去邊度食,只是將見面地點暫定喺銅鑼灣。好彩今日大家都可以準時收工,隨意在街上走走,竟發現位於北角的「大澳德發」喺謝斐道開咗間新分店,有人表示有興趣,我當然沒有異議。餐廳主打水上人家菜,食物選擇好豐富,有大澳招牌菜、海鮮、龍躉菜式、魚鮮類、蒸餸、豬牛雞類、蔬菜類、炒粉麵飯等,另外亦有多款優惠孖寶。揀咗兩款以大澳命名的招牌菜,大澳鹹鮮蒸馬友 ($128) 同 大澳鹹香雞 ($128),另外再加咗碟椒鹽鮮魷 ($108)。點小菜加 $20,就可以配白飯同老火湯。今日嘅老火湯係合掌瓜豬骨湯,湯水好清甜,滋潤解燥。先嘗鹹鮮馬友,魚肉鮮味充沛,肉質細膩,鹹香得嚟又有咬口,比起用豉汁蒸,更能突顯咸鮮風味。面頭的薑絲成功地消減了魚身過多的油份。平時好少會食鹹雞,呢個用木盤送上嘅鹹雞,味道真係唔錯。雖然只係點咗半隻,但雞件分量十足,雞肉又嫩又滑,香味非常濃郁,有肉汁又唔肥膩,入口鹹鹹香香,用嚟送飯一流。壓軸送上的椒鹽鮮魷,亦好有驚喜,鮮魷表面炸至金黃酥脆,內裡仍然保持到魷魚嘅鮮味,食落一啲都唔韌,加上椒鹽的香辣,相當惹味。