2018-01-06 1019 浏览
放左工同老友去食好西, 係公司附近有間日本人開既餐廳, 一入到去, 這位日本大廚立刻用有禮既態度向我地打招呼. 由於我地之前已經訂枱, 所以即刻有位, 因為位子不多, 我最欣賞既係呢間餐廳很用心哦, 用紙摺成我個名放左係枱上, 好窩心!!LUNCH SET 有幾款定食, 我地叫左刺身定食 & DAILY LUNCH SET. 首先先黎前菜 – 沙律菜, 新鮮既沙律菜酸酸甜甜已打開了我味雷.仲有日式蒸蛋, 呢到既日式蒸蛋好鮮甜, 因為加了雞肉, 本身雞蛋已夠香濃, 再加埋雞肉可令味道更鮮, 蛋蒸得夠滑, 讚!!至於主菜 – 刺身定食, 賣相別緻, 有鰤魚, 肥吞拿, 刺身蝦, 白子等等…..全部都非常新鮮, 入口即溶, 日本師父教我地另一種食法, 原來咁樣食係可以將味道帶到去另一個層次, 就係碟上既擺設啦, 平時真係無諗過食, 原來係食得架, 例如可以將菊花/綠色個D葉連刺身一齊食, 又或者將海草放入麵豉湯裹, 真係會有另一番風味.跟住呢款DAILY LUNCH SET定食, 師父用左間八魚, 肉質超滑, 再加入醬汁一齊燒得更香, 另外仲有肥牛卷, 裹面係好嫩既洋蔥, 同埋炸物, 外脆內

跟住呢款DAILY LUNCH SET定食, 師父用左間八魚, 肉質超滑, 再加入醬汁一齊燒得更香, 另外仲有肥牛卷, 裹面係好嫩既洋蔥, 同埋炸物, 外脆內軟, 一D都唔乾, 另外仲會有細細的刺身TIM.

最後仲有抺茶和菓子, 抺茶味夠濃烈, 又不會太甜, Yummy Yummy !!
2017-12-16
午餐