2018-08-29 61 浏览
日式拉面店係香港愈開愈多,但正宗有日本風味又好味既就唔多,今日試呢間金田家無論湯底定面質,都保持到日本風味~一入鋪店已經覺得有點日式風味,我地揀左坐BAR枱,餐牌可以揀既拉面款唔多,但豚骨、雞白豚骨、黑蒜、激辛呢D口味全部都有,我同朋友一個鐘意食直面一個鐘意食曲面,所以一人點左一碗拉面,SHARE一個小食~雞白湯豚骨拉面我揀呢款面既主因係因為佢係唯一一款曲面,其次係被佢油脂分佈均衡既腩肉叉燒吸引~ 除左叉燒外,呢款面仲有糖心蛋~!同埋紫菜、蔥花!食落曲面彈牙,湯底濃郁,完全無味精味!黑豚拉面朋友鐘意食直面同極瘦既肉(怕肥),所以呢款面就岩哂佢心水,叉燒瘦得黎唔會乾爭爭,帶有好少好少肥肉,令叉燒食落得有香味,一碗仲有五大塊叉燒圍滿碗面!除左叉燒,呢款面仲有好爽口既木耳,紫菜同蔥花,湯底係濃濃既豬骨味,食落都完全味精既感覺!最後加左個唐揚雞塊一件件雞塊炸到脆卜卜,但咬落唔乾身,反而好juicy,有d雞汁流出,脆卜卜既皮仲有少少柚子甜香,配埋檸檬汁同沙律醬食,好好味!仲有唔同飲唔叫

雞白湯豚骨拉面

黑豚拉面