2020-06-12
我對印尼菜都幾陌生,平時食泰菜同越南菜就多,印尼菜真係第一次,餐廳比左個好印象我,包括服務態度同食物質素,老闆檯檯都會親自介紹餐廳有咩出名菜式﹑如何烹調﹑有咩材料等等,等我呢個新手冇咁迷茫🥰同埋呢到好多人黎食,本地人同印尼都多,可能手法正宗,吸引到一班FANS🤣小店牆上掛滿餐廳食物相片,又有斑蘭葉作裝飾,添加小島風情,比人感覺好舒服👍🏻------1. 印尼小食拼盤 $88 7.5/10拼盤都幾豐富,包括有炸豆腐、炸雞、炸秋葵、黃豆餅、雞翼,中間係酸辣醬,推介炸豆腐👍🏻炸粉好薄完全唔油膩,食落真係好嫩滑,加埋惹味酸辣醬,真係好好食😋炸雞一樣好嫩有好JUICY,外皮炸得好脆口,雞翼相對地就較普通,外皮燒得微脆,調味不錯,仲有好少見既炸黃豆餅,食落幾粉同埋乾身,不過我唔太好豆類🙈2. 燒雞班蘭尖塔飯 $98 8.5/10綠色班蘭尖塔飯真係好吸引🥰飯乾身粒粒分明,而且聞落有淡淡班蘭香味,好有風味,燒雞有半隻,餐廳會提供手套方便客人撕開黎食,燒雞加左印尼風味醬料去燒,所以表皮會比較重味,食落皮薄肉嫩,唔洗蘸汁都已經夠味😋隨碟有辣椒醬可以蘸,有辣椒、青檸、洋蔥等,不過真係偏辣3. 原條魚花膠湯粉
------
1. 印尼小食拼盤 $88 7.5/10
2. 燒雞班蘭尖塔飯 $98 8.5/10
3. 原條魚花膠湯粉皮 $78 8/10
好可惜我地叫既時候冇哂花膠,試唔到,不過湯底入口清甜,粉皮口感好似闊身河粉,好薄好滑溜,份量都好多,炸魚炸得脆卜卜,魚身介開幾刀方便客人夾黎食,外皮好脆肉嫩滑,無魚腥味,真係好抵食☺️
4. 牛油果沙冰 $48 8/10
沙冰真係好足料,濃郁香醇牛油果,好似食緊雪糕咁,唔會好快變到好稀,加埋朱古力醬係上面,不過味道比牛油果蓋過,兩個人飲一杯都夠🤣
5. 班蘭沙冰 $42 7.5/10
我覺得味道偏甜,不過班蘭味濃郁,同樣都係好大杯🤤