2024-08-06 307 浏览
灣仔最近開咗新四川菜-「冒喜」,於是我同朋友就一齊試吓🫶🏻一入到門口就俾啲裝修吸引住,好有中國特色,靈魂就是湯底呢幾個字吸到住我,一定要試吓個湯底而且坐位都幾舒落,都坐得舒服我哋叫一個涼拌小食,兩個吉祥套餐(可以任選6個餸)🎃涼拌小食秘製藤椒魚皮呢個係必食之一, 魚皮晶莹剔透,冰凉爽脆,入口Q彈,加埋秘製藤椒,辣辣哋又幾開胃喎🤤1️⃣吉祥套餐個湯底我地叫左生椰蕃茄湯🥥用左生椰子肉、酸甜可口嘅蕃茄加埋濃郁嘅雞高淆成嘅湯底,味道清新香口,既充滿營養滿分而養生😻就咁飲湯底都好好飲🫶🏻而餸方便,我哋叫咗潮汕蒜香墨魚丸,滑牛肉,魚腐,冬菇,海帶結配粟米麵線✌️墨魚丸好彈牙,滑牛肉肉質鮮嫩,粟米麵線質感好得意,好絲滑👊🏻✊🏻2️⃣ 吉祥套餐另一個餐我哋就叫黃金酸菜湯(帶麻),酸酸地帶啲麻,好似食酸菜魚嘅湯底😻🫶🏻 我哋叫咗潮汕手搥牛肉丸,滑牛肉,貢菜,冬菇,貴州丁家脆哨係脆脆地豬油渣,唔油膩🫶🏻貢丸爽口好彈牙,滑牛肉肉質鮮嫩,配埋土豆粉🤘🏻 晶莹剔透,入口Q彈,好似食緊番薯粉🤲🏻🧊冰品食完冒菜再來一碗清涼解渴冰品「桂花蜜烏梅冰粉」烏梅冰粉,山楂QQ果凍,桂花蜜糖,生津止渴,甜甜地酸酸地,又幾好食🍹洛神花山楂
灣仔最近開咗新四川菜-「冒喜」,於是我同朋友就一齊試吓🫶🏻

而且坐位都幾舒落,都坐得舒服

我哋叫一個涼拌小食,兩個吉祥套餐(可以任選6個餸)

🎃涼拌小食
秘製藤椒魚皮

1️⃣吉祥套餐

2️⃣ 吉祥套餐

🧊冰品

🍹洛神花山楂蘋果
🧉酸梅青檸烏龍茶
生津止渴,甜甜地酸酸地,非常解辣

📍冒喜(杜智臺) MaoHey
🗺️灣仔謝斐道272號杜智臺地下6號舖