2021-04-21
身為火鍋怪,早就想試牛大人!😝✨適逢是日放假,終於孖到朋友陪我去嘆返餐!今次我哋揀就腳嘅荃灣店,呢度有勁大落地窗,樓底高,且位置寬敞,真心坐得幾舒服。✦ 極上和牛吃到飽 HK$198/位(限時90分鐘) 打開menu,即可見到3款任食90分鐘套餐,既然都食,當然就揀最高級嘅「極上和牛吃到飽」!而且價錢比最平宜嘅「精選嫩牛吃到飽」套餐只差HK$60,選擇卻足足多一倍有多。揀呢個套餐,可以任食矜貴嘅澳洲和牛M5牛肩卷、安格斯牛板腱、澳洲和牛M5牛肩卷、蟹籽墨汁漿、干貝鮮魚漿等,第一下見到都有啲花多眼亂!另外,餐廳備有8款台式火鍋湯底可揀,想要鴛鴦湯底,可另加HK$50。所有湯底都係台灣師傅主理,夠晒原汁原味!今次我就揀台灣鳳梨雞鍋,湯底竟然有半隻雞,好足料!仲有鳳梨肉、杞子等材料,飲上口鮮甜清新,唔錯!必食推介一:澳洲和牛M5牛肩卷牛肩卷油花豐富,切得細薄,一灼即熟!牛肩肉味濃郁,入口爽彈,點少少醬汁,好快就可食夠2-3碟!正!😝必食推介二:蟹籽墨汁漿除咗肥牛,我最愛仲有魚滑!呢度嘅魚滑跟返台式叫法,稱為「漿」。喺三款手工漿中,我最愛蟹籽墨汁漿,好彈牙鮮味,粒粒蟹籽增添好有咬口。必食推介三
除咗火鍋配料,呢度亦有一系列台式小食,如鴨血、鹽酥雞、烤香腸、炸蕃薯...等等,個人最愛鴨血,一兜有4件,好厚底,食落爆汁,帶麻辣香。
呢款係本地釀嘅啤酒,個人都覺得幾啱女生飲,苦味不明顯,入口啖啖花香味,口感柔和。
呢款飯後甜品每人一客,又係必試之選!仙草Q彈香滑,仲有珍珠,花生及紅豆,香甜可口,勁正!