2021-11-02
呢間已經開業十年嘅正宗印度菜餐廳位於上環🇮🇳 餐廳門口較為隱蔽 喺大廈一樓需要上樓梯不過好在非常近地鐵站🚉 一條直路一分鐘都唔洗 仲有個燈箱仔掛左出黎 所以都算易搵 餐廳空間感同採光度都十足 有一排大玻璃望到街景🪟環境乾淨企理 裝修新正 木櫈🪑配上紅紅黃黃嘅椅套 仲有印滿圖騰掛滿桃紅色寶石嘅紅色窗簾 好有印度色彩 電視仲播緊印度mv㖭📺廚師精選2B二人餐($308) ˜”*°•𝑻𝒐𝒅𝒂𝒚‘𝒔 𝑺𝒐𝒖𝒑🥣•°*”˜今日嘅是日餐湯係薄荷綠色嘅雜菜忌廉湯🥬🥣 雖然賣相唔係好靚 仲有疑似本人唔係愛嘅三色豆喺入面 但異常地好飲👍🏻 有好多蔬菜粒 仲帶少少黑椒味 一路飲一路讚😂˜”*°•𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑻𝒊𝒌𝒌𝒂🐔•°*”˜鐵板上嘅串燒雞柳熱辣辣仲飄住白煙🔥 一客有五件雞 都幾大件 上枱之後老闆仲幫我地吱埋檸檬汁🍋 乳酪醃過嘅雞柳非常嫩滑juicy 好食👍🏻˜”*°•𝑭𝒍𝒂𝒏𝒌 𝑪𝒖𝒓𝒓𝒚🐮•°*”˜老闆問我地有冇邊款菜式想spicy啲 於是我地就揀左將咖喱牛腩轉左做巴辣牛腩🌶️🌶️🌶️ 真係超級辣 辣到噴火🔥 但係濃郁嘅印度香料味又令人好想繼續食 牛腩肥瘦均勻 夠嫩唔韌 而且份量好多👍🏻˜”*°•𝑨
廚師精選2B二人餐($308)
˜”*°•𝑻𝒐𝒅𝒂𝒚‘𝒔 𝑺𝒐𝒖𝒑🥣•°*”˜
˜”*°•𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑻𝒊𝒌𝒌𝒂🐔•°*”˜
˜”*°•𝑭𝒍𝒂𝒏𝒌 𝑪𝒖𝒓𝒓𝒚🐮•°*”˜
˜”*°•𝑨𝒍𝒐𝒐 𝑮𝒐𝒃𝒊 𝑴𝒂𝒔𝒂𝒍𝒂🥔🥦•°*”˜
咖喱薯仔椰菜花 咖喱濃稠 味道甜甜地 香而不辣 薯仔同椰菜花都沾滿醬汁超入味
˜”*°•𝑺𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑶𝒏𝒊𝒐𝒏 𝑵𝒂𝒏🧅🫓•°*”˜
滿滿嘅青蔥同微微嘅薑絲味 鍾意薑蔥嘅朋友仔應該會好喜歡 薄餅口感比較實正 煙韌得黎一啲都唔油膩 點咖喱食一流
˜”*°•𝑴𝒏𝒂𝒈𝒐 𝑳𝒂𝒔𝒔𝒊🥭🥛•°*”˜
食印度菜必飲嘅芒果酸奶 芒果味同乳酪味都好重 好好飲又大杯 唔算好甜 面頭仲有心心拉花💛😂
˜”*°•𝑴𝒂𝒔𝒂𝒍𝒂 𝑷𝒂𝒑𝒂𝒅𝒂𝒎($21)•°*”˜
另外我地仲叫左個餐前小食 香辣鬆化胡椒餅🫓 香辣薄脆嘅胡椒薄片面頭鋪滿洋蔥🧅芫荽 番茄🍅等等好多唔同嘅香菜香料🌶 再配埋薄荷醬或者酸梅醬 非常開胃
值得一讚係老闆非常之好人 會同食客閒聊之餘 仲主動幫我地影相📸️ 非常友善 又會問我地食唔食得辣🌶️ 需唔需要加飯🍚 真係好體貼吖👍🏻