2017-11-21
一家人吃晚飯,選擇總不太多,今晚一家人一齊喺尖沙咀行街,難得母親大人開口話想食泰國菜,喺海港城行出來,舉頭一望就見到泰斗呢個招牌,於是就上去試吓。地方頗大,還有露天位置,望住尖沙咀街景,餐廳光線明亮。開飯🍚:先來一個湯暖胃! 地道泰式魚肚羹$168:湯羹表面睇嚟好有碗仔翅嘅感覺,食落發現有滿滿的魚肚,而且魚肚非常爽口,啖啖滿足,對於鍾意食魚肚嘅我真係過足口癮!生菜包(豬肉)$128:生菜包又係我另一個摯愛。呢度嘅生菜包中嘅豬肉碎非常新鮮,肉粒不失肉汁,而且調味配搭很精彩,辣而香,生菜亦清脆,無任何苦澀味,是新鮮的。有自家特色。半隻雞 $168: 雞肉鮮嫩,肉汁緊致。泰式椰青海鮮焗飯$148 :份量足,非常適合四個人一齊分享,飯香,粒粒分明,海鮮份量亦恰當,焗飯火候時間等得宜,食完呢個飯,我哋每個人都非常爆滿。甜品:芒果糯米飯: $68媽媽最鍾意嘅水果係芒果,所以甜品我哋再嚟芒果糯米飯,雖然有啲飽,但係糯米飯暖暖嘅而且非常香,令到我哋第二個甜品胃又再出現啦,甜而多汁嘅芒果撈埋香滑嘅椰奶配上糯米飯,非常滋味。椰青: $48一家人一路食一路飲住椰青,有講有笑,熱情洋溢,真係充滿泰國風情!
地方頗大,還有露天位置,望住尖沙咀街景,餐廳光線明亮。
開飯🍚:
泰式椰青海鮮焗飯$148 :