2018-09-27
今年初襯銅鑼灣Tiger Curry 搬店前專程去幫襯佢嘅「$90任飲任食啤酒+炸雞翼」 歡樂時光,無限叫炸雞翼,仲可以任嘆Suntory生啤,真係食到樂而忘返呀!得知Tiger家族原來係中環歌賦街開咗Tiger Room真係心思思想去試試,幸好我身邊總有為食嘅朋友陪我去。Tiger Room就正正係馳名蕃茄麵隔離同牛腩麵對住。一入到餐廳已經俾牆上嘅壁畫吸引著,好生動又可愛嘅琉球獅子,時間尚早,店員仲好nice咁俾隨我鍾意坐邊就錯邊,店面雖小但感覺cozy。Menu分兩張,有圖文並茂,一張係Dinner Set 另外嘅係 A la carte 有串燒、小食、沙律等等,價格也夠大眾化。叫咗一個Dinner Set 沖繩御吉列豬扒咖喱配炒滑蛋飯套餐$158藜麥枝豆沙律,味噌湯和漬物咖喱香濃,吃落係甜但慢慢會感覺到有少少辣味,用D個汁食兩碗飯都真係冇難呀!輪到我至愛嘅梅子燒飯團,飯糰係必叫的, 捧著一個熱辣辣嘅飯糰係手,已經覺得好幸福,烤得微焦、醬油又滋味,吃一口就愛上燒明太子,燒得外層焦香,入口一粒粒飽滿的魚卵粒子,鹹度、辣度適中,吃到鮮味,很惹味。再配上酸香的沙律醬,醒神開胃串燒選擇頗多
叫咗一個Dinner Set
沖繩御吉列豬扒咖喱配炒滑蛋飯套餐$158
藜麥枝豆沙律,味噌湯和漬物
燒明太子
串燒選擇頗多也很有水準,我們叫咗鹽燒手羽先,鵪鶉蛋,燒菠蘿,超甜超多汁。
燒菠蘿
美中不足嘅係今天未能喝一杯,下次再來必是美酒佳餚,這𥚃絕對是個聊天喝一杯嘅好地方!