一間餐廳除咗食物質素要好,態度更加要好,做侍應要識轉彎、識用腦,這是生存之道。先唔講食物質素,只看服務質素,就是失敗,失敗,失敗。事原係我朋友一早喺兩星期前打電話book位,個女侍應話無得指定位置,但15分鐘前嚟到可以揀位。於是我哋早15分鐘到,點知個裝扮MK嘅侍應話無咁講過(唔承認同我朋友講過,咁即係講大話、欺騙客人喇!)亦無得要求位置,安排咗我哋坐暗角位。講真,嚟得依間餐廳都係為咗坐靚位影相📸️,唔通貪你d嘢食出色,有五星級水準咩!我又唔係無去過5星級酒店食tea😒😒我哋眼見有好多吉位無人坐,佢哋都堅持唔畀我哋坐,仲話係畀三至四位坐,𨋢口近門口第一張枱,佢畀咗2個女仔坐,我哋問點解人哋2個人可以坐,侍應話人哋book咗3位,ok!你咁講我哋仲可以點,我哋由2:30pm開始order嘢食,到3:40pm準備埋單,近門口嗰張2個人坐嘅位都係得2個女仔坐,咁第3個人呢?難道畀鬼坐嗎?又即係只要我book三個位,但一直坐咗2個人都無問題?.......依個幾鐘入面,有幾pair人walk in上嚟,但都因為無book位,就算眼見有吉位都唔安排畀客人坐,這是什麼邏輯思維?可能餐廳錢太多,根本唔
我哋眼見有好多吉位無人坐,佢哋都堅持唔畀我哋坐,仲話係畀三至四位坐,𨋢口近門口第一張枱,佢畀咗2個女仔坐,我哋問點解人哋2個人可以坐,侍應話人哋book咗3位,ok!你咁講我哋仲可以點,我哋由2:30pm開始order嘢食,到3:40pm準備埋單,近門口嗰張2個人坐嘅位都係得2個女仔坐,咁第3個人呢?難道畀鬼坐嗎?又即係只要我book三個位,但一直坐咗2個人都無問題?.......依個幾鐘入面,有幾pair人walk in上嚟,但都因為無book位,就算眼見有吉位都唔安排畀客人坐,這是什麼邏輯思維?可能餐廳錢太多,根本唔稀罕賺錢,只為咗白交租。
另外,食物價錢以旺角區嚟講偏貴,咁嘅價錢但無咁嘅服務質素,完全不成正比。餐廳老闆應檢視所聘請嘅職員態度,重新再培訓職員嘅質素。

服務質素很差:0 (5粒星為滿分)
食物質素一般:★ ★ ★(5粒星為滿分)
環境又細又暗:★ (5粒星為滿分)
2020-07-22
下午茶