2017-07-26 216 浏览
筲箕湾系我最爱去觅食既地方,今次同事话带我去佢屋企附近,最多街坊帮趁既餐厅食煲仔饭。原来系天悦广场隔离既横巷里面。7点去到已有几枱客人,坐低后同事先落单煲仔饭,再点凉拌贡菜、冰镇梅子骨、豆豉鲮鱼油麦菜。凉拌贡菜(15元)听闻之前系进贡皇帝食用,故取名页菜。食落爽脆,带少少麻辣,加入薄薄的豆干,爽脆加软滑口感好特别!好味!豆豉鲮鱼油麦菜(65元)油麦菜好鲜嫰、惹味冰镇梅子骨(98元)用玻璃盆装著一半冰,上面是冒著热气的梅子骨。先尝一啖,入口酸酸甜甜既话梅味道,外面脆口,保留肉汁。其实好欣赏厨师的心思,令我食到三种口感的梅子骨。开始系食到热辣辣香脆!等一下食系一半热一半冻,个感觉真系好特别!食到最后梅子骨完全冰冻,吸收晒酱汁嘅精华,味道更加突出。我更喜欢最后冰冻嘅梅子骨啊!😋😋😋腊味虾干煲仔饭(80元)期待已久的煲仔饭上台了,开盖淋上豉油,再盖上等几分钟。终于可以食饭啦!一打开盖,香味四溢!原来师傅将腊肠、润肠同冬菇切粒,唔似一般只系简单成条腊肠上,女仔一定钟意!饭软硬适中,粒粒分明,有少量饭焦,捞匀腊味虾干一齐食,好味!下次会再去!想食好味煲仔饭唔使去油麻地啦!
原来系天悦广场隔离既横巷里面。

凉拌贡菜(15元)
听闻之前系进贡皇帝食用,故取名页菜。

豆豉鲮鱼油麦菜(65元)
油麦菜好鲜嫰、惹味
冰镇梅子骨(98元)
用玻璃盆装著一半冰,上面是冒著热气的梅子骨。
先尝一啖,入口酸酸甜甜既话梅味道,外面脆口,保留肉汁。

等一下食系一半热一半冻,个感觉真系好特别!

食到最后梅子骨完全冰冻,吸收晒酱汁嘅精华,味道更加突出。
我更喜欢最后冰冻嘅梅子骨啊!😋😋😋
腊味虾干煲仔饭(80元)
期待已久的煲仔饭上台了,开盖淋上豉油,再盖上等几分钟。
终于可以食饭啦!一打开盖,香味四溢!

下次会再去!想食好味煲仔饭唔使去油麻地啦!
  • 腊味虾干饭
  • 冰镇梅子骨