2008-06-23
我本身對蟹唔算好瘋狂, 但都鐘意食. 咁食蟹呢, 都幾季節性. 之前狂隊完大閘蟹, 又好唔當造地食埋蟹粉, 跟手就梗係食奄仔bb啦. 奄仔蟹我舊年食過一次, 印象良好, 所以今年KC吹雞大伙兒去食, 我第一個報名. 可能當晚人多, 店方上菜出左小小亂子, 奄仔蟹臨尾至上. 不過都值得等的, 因為我果隻, 靚到暈呢!1) 海鮮湯 - 幾清甜, 但我嫌佢單薄左d. 估唔到湯渣中d九節蝦煲過湯都仲爽爽地!2) 陳皮蒸鮑魚仔 - 極爽嫩鮮美, 好得.3) 白灼九節蝦 - 超爽超甜, 剝完又剝.4) 豉汁蒸帶子 - 果pat豉醬好得人驚!! 亦老咗d.5) 砵酒焗蠔 - 個樣似金蠔, 幾嫩甜, 但唔夠酒香.6) 酥炸生蠔 - 粉略厚, 比起上次食, 今次差咗.7) 清蒸立魚 - 我好鬼likey食蒸魚, 呢個唔錯.8) 椒鹽鮮魷 - 粉厚又冇椒鹽味, 唔掂.9) 魚湯菜芯 - 冇乜印象10) 豉椒鵝腸 - 都幾爽口, but唔夠肥.11) 鹽焗奄仔蟹 - 我果隻d膏相當澎湃, 非常甘香, 肉質鮮嫩, 冇得頂!12) 鹹魚雞粒炒飯 - 飯粒分明又香口.13) 豉油皇炒麵 - 炒得乾身又夠味,
2) 陳皮蒸鮑魚仔 - 極爽嫩鮮美, 好得.
3) 白灼九節蝦 - 超爽超甜, 剝完又剝.
4) 豉汁蒸帶子 - 果pat豉醬好得人驚!! 亦老咗d.
5) 砵酒焗蠔 - 個樣似金蠔, 幾嫩甜, 但唔夠酒香.
6) 酥炸生蠔 - 粉略厚, 比起上次食, 今次差咗.
7) 清蒸立魚 - 我好鬼likey食蒸魚, 呢個唔錯.
8) 椒鹽鮮魷 - 粉厚又冇椒鹽味, 唔掂.
9) 魚湯菜芯 - 冇乜印象
10) 豉椒鵝腸 - 都幾爽口, but唔夠肥.
12) 鹹魚雞粒炒飯 - 飯粒分明又香口.
13) 豉油皇炒麵 - 炒得乾身又夠味, 正到爆!
14) 星州炒米粉 - 乾身爽口又惹味, 估佢唔到咁好食!
15) 蛋白薑粒炒飯 - 無食
開心的一晚, 有勞KC安排.