2023-02-17
前菜:本地水耕沙律菜拌芝麻醬榮哥自家甜酸齋雙色墨魚仔茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子燉湯:原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯或原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯主菜:黑松露炒花尾躉斑球配鮮露筍蝦球水芙蓉遠年新會陳皮黑豚肉排骨荷香蟲草花牛肝菌蒸沙欄雞魚湯有機時令鮮蔬農坊獨頭溏心黑蒜炒飯時令甜品鐘意食私房菜嘅朋友應該都知道呢類型嘅餐廳有唔少位處於觀塘, 而呢一間榮哥私房菜就係比較出名嘅私房菜館前菜有4款, 分別係榮哥自家甜酸齋、雙色墨魚仔、本地水耕沙律菜拌芝麻醬同埋茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。本地蔬菜好爽脆鮮甜, 加埋少少芝麻醬, 真係好啱用黎做第一款前菜。另外茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子亦好好食, 流心蛋茶味突出, 即使配上黑魚子醬都冇搶左佢嘅風頭, 如果可以加多件就好la 去到2選1嘅燉湯部分, 我揀左原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯。鱷魚肉湯係香港真係好少見, 味道好濃郁, 食得到真係用心煮左好耐食左好多美食之後仲有5款主菜, 當中最推薦黑松露炒花尾躉斑球配鮮露筍同埋遠年新會陳皮黑豚肉排骨。炒斑球火候掌握得幾好, 魚肉炒完依然好嫩滑, 因為本身好厚切, 所以亦都充滿口感。佢配搭嘅鮮露筍超級好食,
本地水耕沙律菜拌芝麻醬
魚湯有機時令鮮蔬
農坊獨頭溏心黑蒜炒飯
時令甜品
前菜有4款, 分別係榮哥自家甜酸齋、
遠年新會陳皮黑豚肉排骨。炒斑球火候掌握得幾好, 魚肉炒完依然好嫩滑, 因為本身好厚切, 所以亦都充滿口感。佢配搭嘅鮮露筍超級好食, 去皮之後嘅鮮露筍有蔬菜甜味, 口感又食落有d 似脆肉瓜嘅中心, 非常唔錯
遠年新會陳皮黑豚肉排骨都推薦, 陳皮味夠香, 同黑豚肉本身嘅豬肉香相輔相乘。雖然係炸排骨, 但係入口一d 都唔會鞋, 依然有肉汁。食曬咁多道菜之後, 餐廳準備左農坊獨頭溏心黑蒜炒飯同湯圓為今晚作結, 好有滿足感