2023-11-24
古語有云,唔滾唔知身體好,不如過嚟食餐好。收到風,位於旺角嘅滾爺火鍋,有個招牌文昌雞椰子火鍋湯底令人一試難忘,等我過嚟fact check一吓😁😁🤗🤗😍招牌椰子雞鍋🥥🐥 $248呢個湯底包括咗半隻文昌雞,兩隻椰皇,兩隻椰青,仲有一碟珍珠馬蹄同埋一碟椰子肉。一開始將四個椰子同配料轟落去鍋底,然後放文昌雞。蓋鍋後見到水蒸氣就可以熄火,用附設嘅timer倒數計時五分鐘,香噴噴又美味可口嘅椰子雞鍋就完成啦。文昌雞皮薄肉嫩,雞皮Q彈可口,脂肪含量不多,雞肉肉質細嫩,由於係焗熟嘅,最大程度保留咗雞嘅鮮味。重點嚟喇,椰子雞湯本身清甜滋潤,加上文昌雞嘅油脂令到整個湯底昇華,單係呢啖湯已經值回票價😍😍😍✨✨手打四寶丸 (蝦丸,墨魚丸,牛肉丸,鯪魚丸) 🦐🦑🐂🐟$88極力推薦蝦丸同墨魚丸,兩者非常有彈性,有啲似某部電影嘅牛丸咁,可以用嚟打乒乓波😄☺食得出用料係充足嘅,入面冇添加過多嘅其他材料,係純純嘅蝦同純純嘅墨魚🤗🤗😀😀🤩脆鯇魚片🐟 $88脆肉鯇同樣出色,同本身清甜嘅湯底好夾😄😄👍👍單單呢個椰子雞鍋就已經值得encore, 呢間可以擺落我個pocket list入面🥳🥳😍🤗
招牌椰子雞鍋🥥🐥 $248
脆鯇魚片🐟 $88
脆肉鯇同樣出色,同本身清甜嘅湯底好夾😄😄👍👍