2019-07-07
經歷左一個沈重既六月,所以決定要搵間好既餐廳食返餐好既,舒緩一下心入面既鬱悶。上左 openrice 睇左好多, 結果最後去食呢間係銅鑼灣既法國西餐廳。餐廳位於霎西街,係銅鑼灣地鐵站Times Square 出口過黎都係5-10分鐘,唔算太難搵。由於餐廳只招待已預約客人,所以我地都一早book 定檯,一到達餐廳,店員就安排我地坐近窗位置,望出去可以見到車水馬龍既堅拿道天橋加埋五光十色既銅鑼灣夜景。餐廳環境優雅有格調,餐廳大概可容納三十人左右,每檯都擺好一枝枝推介既酒類。話明要食好d, 所以都無咩睇價錢,我地最後係叫左二個set, 再另加生蠔拼盤。3款店員推介法國蠔:Pinky 💲9️⃣8️⃣ / Ancelin 💲8️⃣8️⃣ / Gillardeau 💲9️⃣8️⃣*做緊買一送一,超抵食食完頭盤店員就會奉上自家製麵包籃跟埋有2款特色自家麵包醬,香草茄子醬/辣肉腸南瓜醬,2款醬都好惹味配搭唔同麵包有唔同效果,所以一定要試哂2種味。頭盤時間:西班牙紅蝦刺身薄片第一次食呢個,好新鮮。法式油封鴨腿塔一切開好多鴨肉粒,鴨肉仲好香口,夾埋脆包口感更加豐富。龍蝦濃湯龍蝦味非常濃厚經歷一輪攻勢之後,店員就會奉上一杯蕃石榴雪
3款店員推介法國蠔:
*做緊買一送一,超抵食
食完頭盤店員就會奉上自家製麵包籃
頭盤時間:
西班牙紅蝦刺身薄片
第一次食呢個,好新鮮。
法式油封鴨腿塔
一切開好多鴨肉粒,鴨肉仲好香口,夾埋脆包口感更加豐富。
龍蝦濃湯
龍蝦味非常濃厚
經歷一輪攻勢之後,店員就會奉上一杯蕃石榴雪芭。呢個係餐廳特意為客人設定既,主要係想客人清一清味蕾,之後先到main course, 呢個設定非常貼心,加分。
澳洲神戶牛肉眼扒 - M8
按店員推介揀選左5成熟,配上雜菜同紫薯蓉。雖然係5成熟,但塊扒切開都唔會流血,店員之前都有同我地講解,佢地既烹調方式唔同坊間既做法,佢地會先將扒表面煎好鎖住肉汁,再放入焗爐烤,按客人要求烤幾耐。
玫瑰茉莉花茶
自家製蝴蝶酥
總結:
餐廳環境舒適,店員服務水平非常高,食物水準亦都一流,餐廳得到呢個評價。廚師或店員對客人都照顧得體貼入微,呢個價錢絕對超值。